A tested szülés után – hogyan fogadd el a változásokat?

Egy baba születésével sok dolog megváltozik, mások lesznek a prioritások, a picihez kell igazítanod az életedet, és jó ideig róla fognak szólni a napjaid. Erre nem lehet eléggé felkészülni, de azért mostanában egyre többször hallhatjuk, hogy anyának lenni nem fenékig tejfel. Van viszont, amiről kevesebb szó esik, amiről „nem illik” beszélni. Ez pedig a „hogy nézünk ki szülés után?” kérdéskör.

Valljuk be, a szülés nemcsak a mindennapjainkat változtatja meg, hanem olykor a testünket is. Persze vannak szerencsések, akik hamar visszanyerik az alakjukat, és a maradandó nyomokat megússzák, de nagyon sokan vannak, akik rosszabb lapot húznak. Nekik pedig valahogyan meg kell békélni azzal, amit a tükörben látnak, és meg kell tanulniuk szeretni magukat, ami nem mindig egyszerű.

Félig tabutéma

Néha mi anyák, egymás közt azért beszélünk ilyesmiről, de sajnos még mindig az van, hogy nem „illik” a testünk kevésbé pozitív változásait emlegetni. Mert hát örüljünk, hogy anyák vagyunk, mit számít ez az apróság, amikor egészséges gyereket szültünk? És persze, ez így igaz is, csakhogy nem CSAK anyák vagyunk. Nők is vagyunk, és nem kevésbé hiúak, mint a szülés előtt. És igen, elkeserítő a tükörben látni, hogy ami korábban jól nézett ki, az nem éppen előnyére változott.

Ettől még örülünk a gyerekünknek, gyerekeinknek, és imádjuk őket. Sőt, ha tudnánk előre, hogy ez történik a testünkkel, akkor is bevállalnánk a szülést. Csak most meg kell küzdeni a változásokkal.

Ha azt mondja, így is szeret, hidd el!

Nem árt tudni, hogy a gyermekeink apját általában sokkal kevésbé zavarják ezek a változások, mint minket. Amikor azt mondja, hogy ne bánkódj, ő így is szeret, neki így is tetszel, nyugodtan elhiheted, hogy így van! A megváltozott testeddel nem lesz baja, de a frusztrált, szégyenlős, magát folyton takargató nővel lehet, hogy igen! A férfiak hozzáállása legtöbbször nem a megváltozott külső miatt változik, hanem azért, hogy megváltozott a belsőd a megváltozott külsőd miatt. Arra a kérdésre például, hogy szexisnek tartják e a combfixet, harisnyatartót, a legtöbben azt a választ adták, hogy nem kifejezetten a ruhadarabot tartják szexisnek, hanem ahogy a NŐ érzi magát benne, és ahogy megváltozik a kisugárzása. Érted már?

 

Tegyél azért, ami zavar

Változtass azon, amin tudsz, tornázz, mozogj, egyél egészségesen, meglátod majd, mennyit számítanak ezek a tudatos lépések. Nem csak lelkileg, de testileg is sokkal jobban fogod érezni magad. Ha közösségben sportolsz, jót fog tenni a kimozdulás, nem beszélve arról, hogy láthatod, más is küzd hasonló problémákkal.

A szétnyílt hasizmon is segíthet torna, de ha szükséges, orvoshoz is fordulhatsz. Ha úgy érzed, csak akkor leszel boldog, ha plasztikai sebész visszaállítja az eredeti állapotokat (nagyjából), ne szégyelld igénybe venni!

Az intim izmokat ugyanúgy kell edzeni, mint a tested többi részét. Már a várandósság előtt és alatt is nagyon hasznos a gátizomtorna, utána pedig kötelező.

Akár pszichológus is sokat segíthet abban, hogy elfogadd magad, de ha csak némi önbizalomtuningra van szükséged, abban én is tudok segíteni! 🙂

1 válasz

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Érdekel a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük