Anyu és a karácsony – így ne zsigereld ki magad az ünnepek alatt!

Karácsony. Az a finom, mézeskalács- és fenyőillatú ünnep, kellemes hangulattal, családdal, szép karácsonyfával, kedves ajándékokkal, finom ételekkel és süteményekkel.

És karácsony. Az a nyomorult karácsony, ami előtt mást sem csinál az ember, mint hetekig süt, napokig főz, suvickolja a lakást, egyfolytában ajándékok után kajtat, és akkor még díszíteni is kéne, mert hogy néz már ki, hogy nem lóg angyalka az ablakban, meg nincs adventi koszorú. Az ünnepekkor végig kell látogatni, vagy meg kell vendégelni az összes rokont, egy eszement rohanás az egész. Alig várod, hogy vége legyen, és végre letehesd a feneked a kanapéra otthon, nyugiban, csendben.

 

Az első az, amire gyermekkorodból emlékszel, a második az, amit felnőtt nőként, anyaként átélsz minden évben. Ha hagyod.

 

Merj változtatni a szokásokon!

 

  • Most komolyan, minek kell 10 féle süti? Hatalmas meló megsütni, aztán persze idegesít, hogy minden második vendég azt válaszolja a kínálásra, hogy köszi, nem kérek, mert tudod, hogy ott fog maradni az összes. Süss csak 2, maximum 3 félét, hidd el, elég lesz.

 

  • Ugyanez igaz az ünnepi menüre, nem kell ötféle hal, plusz káposzta, halászlé, hús stb. Szűkítsd a menüt úgy, hogy mindenki találjon benne olyat, amit szeret, és kész.

 

  • Nem kötelező jobban kitakarítani, mint máskor! Időnként persze kell egy-egy nagytakarítás, de tényleg muszáj ezt karácsonykor, amikor ezer más dolgod van? Csinálj egy alap takarítást, az is teljesen meg fog felelni az ünnepekre, ne most kezdj el szekrényeket huzigálni!

 

  • Ne ti menjetek mindenkihez! A legrosszabb, ha egy percig sem tudod otthon élvezni a karácsonyt, mert az összes rokont nektek kell végiglátogatni. Ahol nem nagy családi összejövetelek vannak, csak beugrotok egymáshoz, ott nyugodtan cserélhettek, és idén várhatod Te a vendégeket kényelmesen, otthon, ahelyett, hogy kocsikáznál.

 

  • Hagyj magatoknak egy napot, amikor nyugiban együtt vagytok. Persze ez a legszűkebb értelemben vett családra vonatkozik. Csak Te, a párod, a gyerek(ek). Játszatok a karácsonyra kapott játékokkal együtt, pihenjetek, nézzétek a karácsonyi meséket és filmeket, érezzétek magatokat jól, és élvezzétek, hogy egy nap csak rólatok szól!

 

Ugye, mennyire másképp hangzik? És hidd el, így is ugyanolyan szép lesz a karácsonyfa, mindenki jól fog lakni, épp csak az őrület marad el. Ja, és egy tipp: ezzel idén már nem tudsz mit kezdeni, de jövőre legkésőbb novemberben vedd meg az ajándékokat! 🙂

 

 

0 válasz

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Érdekel a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük