Anyuka timing – hogyan oszd be az idődet, hogy mindenre jusson?

Előre lelövöm a poént: olyan nincs, hogy mindenre jut időd. Ezt most felejtsd el, és akkor nem leszel csalódott, hogy megint nem sikerült megvalósítani. A jó időbeosztás kulcsa viszont nem is az, hogy mindent sikerül bezsúfolnod 24 órába, hanem az, hogy tudod ésszerűsíteni a teendőidet, tudsz rangsorolni, és tudsz előre gondolkodni. Ha eddig egy káosznak érezted az életedet, valószínűleg ezt nem csináltad jól, de nyugi – az emberek zöme nem csinálja jól. Sem a munkában, sem a magánéletben. A jó hír, hogy a dolog tanulható, és kis gyakorlással profin művelheted a megfelelő időbeosztás kialakítását és betartását.

Így oszd be megfelelően az idődet:

 

  1. Priorizálj! Anyaként, pláne dolgozó anyaként nincs könnyű dolgod, mert nagyon sok szerepben kell helytállnod egyszerre. Segítek, nem is fogsz tudni minden területen 100 százalékosan teljesíteni. Érd be a 80 százalékkal. Az első lépés, hogy haladni tudj a teendőiddel, hogy priorizálj! Nézd meg, miket kell sürgősen megcsinálni, mi az, ami halaszthatatlan. Azokat csináld meg először, és a maradékot oszd be aszerint, mennyi időd maradt- Állíts fel egy rangsort, és tartsd magad ahhoz!

Ismered ezt a 4 kategóriát?

  1. Fontos és sürgős
  2. Sürgős, de nem  fontos
  3. Fontos, de nem sürgős
  4. Nem sürgős és nem is fontos

Kategorizáld be a teendőidet, és máris rájössz, hogy nem mindig ésszerűen haladsz a dolgok elvégzésével. Ami a negyedik  szegmensbe esik, húzd ki könyörtelenül a listádról, és felejtsd el.

2. Engedd el azt, ami nem fontos! Nem főztél, mert nem jutott rá időd? Kit érdekel? A XXI. században élünk, rendelj valahonnan! Csúnyán néz a szomszéd néni? Naés? A család jóllakott, ez a lényeg, majd hétvégén kreálsz egy háromfogásos menüt, amikor ráérsz, de hétköznap este 6-kor ez nem életbevágó.

3. Hagyj magadnak réseket! Azt hihetnéd, hogy egy jó időbeosztás kulcsa az, ha minden percet „hasznosan” töltesz, vagyis minden pillanat be van táblázva. Ezt nem fogod tudni tartani. Elég egy hosszabb telefonhívás, és már fel is borult minden, hiszen már 10 perce el kellett volna indulnod valahová, de a vonal másik oldalán lévő fél csak mondja és mondja… Hagyj némi rugalmasságot a napirendedben, hogy beleférjen egy-egy kisebb csúszás!

Ha pedig valamit meg tudsz valamit csinálni 2 -5 perc alatt, csináld meg MOST!!!

4. Tervezz újra! A legalaposabban kidolgozott tervekkel is előfordul, hogy borulnak néha, hiszen váratlan események mindig lehetnek. Ha nem tudtál elmenni edzeni, mert az iskolában beraktak egy szülőit, ne éld meg kudarcként, hogy megint kimaradt valami. Tervezz újra, iktass be egy hajnali futást, vagy egy otthoni tornát, miután lefektetted a gyerekeket! Nem kell mereven ragaszkodni mindenhez, belefér, hogy átírd kicsit a napirendet!

5. Tömbösíts

Próbálj meg racionálisan és logikusan tervezni. Ami egy irányba van, intézd el egy időben. Ne a város egyik végéből a másikba rohangálj! Amit pedig el tudsz intézni online, tedd meg úgy, mert rengeteg időt takarítasz meg vele. (csekkbefizetés, banki ügyek, vásárlás)

6. “Multitasking” mamik, HAJRÁ!

Köss össze olyan tevékenységeket, amiket össze tudsz. Mondok pár példát, ahogy én csinálom. A hegymászó gépen 40 percet vagyok az edzőteremben, közben viszem az iPedemet, és olvasok, tanulok rajta. Ha tömegközlekedek, közben szintén tudok olvasni, tanulni, előadásokat hallgatni, és intim-tornázni.:-)

Miközben a gyereket altatom minden este 20 percet, ami abból áll, hogy fogom a kezét, mert úgy szereti, meditálok.

Tévé vagy film nézés közben nyújtó gyakorlatokat végzek….és még sorolhatnám.:-)

4. Adj időt magadnak az átállásra! Ha eddig össze-vissza éltél, eleinte biztosan eltérsz majd a tervezett ritmustól. Ez nem baj, ne írd le magad egyből! Kell idő, hogy hozzászokj ahhoz, hogy ezentúl másképp lesz, add ezt meg magadnak!

Egyszer kell egyébként megreformálni az időbeosztásodat, utána már csak követni kell, és megy minden magától. Ha szükséged van segítségre a kezdetekben, tudod, hol találsz!:-)

0 válasz

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Érdekel a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük