Ez veszélyezteti a kapcsolatotokat a baba születése után

Nagyon sokszor lehet hallani arról, hogy egy kisbaba születése után a szülők kapcsolata komoly próbán megy keresztül, és nem ritkán meg is romlik. Mire gyerek bölcsibe/oviba megy, a szülők jelentős részének tönkremegy a kapcsolata. Hogy ennek pontosan mi az oka, azt nehéz megállapítani, hiszen ahány család, annyiféle probléma áll fenn. Az biztos, hogy nagyon sok mindent megváltoztat egy baba érkezése, de nem is feltétlenül éppen a változások okozzák a gondot, hanem sokkal inkább az, hogy nem beszélünk róla eleget, és főleg nem megfelelően.

De mi is változik?

Ha van gyereked, ismerős lesz a lista, ha még nincs, készülhetsz lélekben. A baba kerül a középpontba, főleg az anyuka számára. A szex egy ideig tilos, de még ezt követően is gondok lehetnek a libidóval – ennek többnyire a fáradtság, kialvatlanság az oka, illetve a szoptatás és hormonok is közrejátszanak. Nem marad nagyon idejük a pároknak egymásra, hiszen a baba ellátása egésznapos feladat, pláne, ha nincs olyan szerencséd, hogy eszik-alszik típus. Lehet, hogy a hormonok miatt kicsit türelmetlenebb, ingerültebb is vagy, nem beszélve arról a bizonyos “babyblues”-ról, ami a szülés utáni melankólia, rossz esetben depresszió, és legtöbbször a hatalmas felelősség az oka, ami hirtelen mellbe vág.

A férfi ettől érezheti magát elhanyagolva, hiszen Téged láthatóan már csak a gyerek érdekel. Te pedig érezheted úgy, hogy nem elég lelkes, nem foglalkozik veletek eléggé, nem veszi ki a részét. Közben ő lehet, hogy kivenné, csak azt gondolja, nem tudja olyan jól, mint Te, csak útban lenne. Sokszor a férfiak mégjobban belevetik magukat a munkába ilyenkor, mint családfenntartó, mert úgy érzik, abban legalább helyt tudnak állni, igazán jók tudnak lenni.

Mindez persze remek recept a hatalmas veszekedésekhez, és a katasztrófához. Mármint akkor, ha kihagysz egy fontos dolgot: a kommunikációt.

Ne magatokban fortyogjatok!

A fenti helyzetekben az az igazi probléma, hogy legtöbbször mindenki magában duzzog, gyűlik a sérelem, aztán egy hatalmas veszekedés alkalmával mindent egymás fejéhez vágnak. Mindkét fél úgy érzi, a másik nem érti meg, és ez egyenes út az elhidegüléshez. Mindenki igazságtalannak és méltatlannak érzi a helyzetet, és fogalma sincs, mi lehet a kiút belőle.

Ehelyett megbeszélni kéne a dolgokat. Miért nincs kedv a szexhez, miért szorul háttérbe a férj, miért lettél átmenetileg házisárkány. Őszintén, és legfőképpen nyugodt hangnemben, nem ordibálva. Nagyon sok veszekedés, sérelem elkerülhető lenne, ha sikerülne ezekről normálisan kommunikálni. Ne várd, hogy a másik kitalálja a gondolataidat, mondd el nyíltam, hogy mit érzel, és mi miért van! A pasik nem terhesek, nem szülnek, maguktól nem tudják, mi zajlik bennünk ilyenkor! Ha ezt megérted, a kapcsolatod simán túléli a nehéz időszakot.

Kérj segítséget!

Ezt már sokszor mondtam, hogy nem az a jó anyaság mércéje, ha mindent Te csinálsz, mert úgy érzed, csak Te tudod jól csinálni. Nem kérsz segítséget, pedig egy kis szabadidő, és máris tudsz pihenni, ami az alapja mindennek. Foglalkozni magaddal, hogy újra csinosnak érezd magad, foglalkozni a férjeddel, hogy újra nőnek érezd magad, ő pedig férfinak. 1 óra valami mással foglalkozva, feltöltődve, és máris a türelem és megértés is nagyobb.

Ha nincs nagyszülői segítség, vannak keresztszülők, barátnők, alkalom adtán babysitter. Nem kell hősködni azzal, hogy SEMMI segítséged nincsen, mert csak annak nincsen, aki nem akarja, hogy mások segítsenek.

0 válasz

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Érdekel a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük