Folyton csak hízol? Lehet, hogy lelki oka van!

Köztudott tény, hogy a kor előrehaladtával, ahogy egyre idősebbek leszünk, úgy válunk hajlamosabbá a hízásra. Azokra is igaz ez, akik korábban voltak olyan szerencsések, hogy bármennyit ettek, gyakorlatilag semmi nem látszott meg rajtuk.

Ha azonban hirtelen, egyik napról a másikra tapasztaljuk, hogy folyamatosan nő a súlyunk, illetve a nagyobb az étvágyuk a normálisnál, lehet, hogy érdemes egy kicsit elgondolkodni azon, hogy mennyire vagyunk boldogok. A folyamatos evés, az elhízás ugyanis annak is lehet a jele, hogy valami nem működik jól az életünkben, és kompenzálni szeretnénk. Nők esetében leginkább akkor szokott ez előfordulni, ha nem teljesen kiegyensúlyozott a párkapcsolatuk. Sokkal több nő bánatevő, és a meg nem kapott szeretetet szeretné étellel pótolni, mint gondolnád.

 

Figyeld magadat

Azt szoktam javasolni, amikor valaki személyes tanácsadásra jön hozzám hasonló problémával, hogy kezdjen el egy hónapig étkezési és érzelmi naplót vezetni. Minden nap írja fel, hogyan érzi magát, és amikor megkíván valamit, ami nem az éhségről szól, akkor milyen érzés tombol éppen benne. Unalom, szomorúság, idegesség, frusztráció, szeretet vagy figyelemhiány, csalódottság, fáradtság, és még sorolhatnám.

Már az rengeteget segít, hogy tudati szintre hozzuk az evés és az érzelmek kapcsolatát. Ahogy tudatosítom magamban, hogy most ideges vagyok, azért készülök megenni egy nagy adag csipszet vagy tábla csokit, már van kiút a negatív és öngerjesztő spirálból, mert ki tudom váltani az evést más tevékenységgel, és máris jobban érzem magam. Szerencsére a bűntudat is elmarad így, hogy “megint nem voltam elég erős, és zabáltam.”

 

Nehéz éveken át fenntartani az érdeklődést

Sajnos nagyon sok olyan házasság, kapcsolat van, ami több év után kihűl, a felek elhidegülnek egymástól, és már csak élnek egymás mellett, kvázi lakótársakként. Ez pedig a nőket lelkileg nagyon meg tudja viselni, és sokan kompenzálnak azzal, hogy enni kezdenek. Hiányzik a törődés, az intimitás, a szeretetteljes, a szex, és gyakorlatilag evésbe fojtjuk a bánatunkat.

Ha az utóbbi egy-két évben gyanúsan hízásnak indultál, akkor itt most állj meg egy percre, és gondold végig, hogy te mennyire érzed magad boldognak az életedben, és mennyire jó a párkapcsolatod. Te is úgy érzed, hogy társas magányban élsz? Akkor lehet, hogy ez lesz a probléma forrása.

Mindkettőtöknek akarni kell

Az a baj, hogy ha ez az eset áll fenn, akkor hiába próbálsz meg fogyókúrázni nem fogsz sikerrel járni, mert újra és újra vissza süllyedsz ebbe az állapotba. A probléma gyökerét kell tehát eltávolítani, azaz a pároddal együtt kellene a végére járnotok annak, hogy mi az, ami nem működik a kapcsolatotokban, és helyre lehet-e hozni.

Természetesen ehhez szükség van a másik fél együttműködésére is, hiszen egyedül hiába is pedálozol azért, hogy megmentsd a kapcsolatot. Ezt neki is akarnia kell, ha nem akarja, akkor sajnos valószínűleg a legjobb döntés, ha engeditek egymást. Ha viszont a párod partner ebben, és sikerül helyrehozni a kapcsolatotokat, esélyes, hogy szinte magától fog helyreállni a rend a szervezetedben is, és sokkal könnyebben tudsz megszabadulni a felesleges kilóktól. Pláne, ha visszatér az életedbe a szex is – plusz testmozgás és motiváció!

0 válasz

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Érdekel a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.