Kit érdekel, mások mit gondolnak rólad?

A nők állandó problémája az önbizalomhiány, ami számos esetben abból fakad, hogy egy kicsit túl sokat adnak a környezetük véleményére. Mert a nők ilyenek. Hiába adják bele a maximumot mindenbe, és hiába tesznek meg mindent, ami tőlünk telik, ha visszahallják, hogy a környezetükben valaki negatív véleménnyel van róluk, és az arról, ahogy élik az életüket, máris elbizonytalanodnak és szorongani kezdenek hogy valamit rosszul csinálnak.

Mindenkibe bele lehet kötni

Márpedig legyünk őszinték, rajtunk, nőkön, igen könnyű fogást találni, ami annak köszönhető, hogy nagyon sok szerepben kell megfelelnünk. Helyt kell állnunk munkaerőként, nőként, anyaként, feleségként, barátnőként, és ez bizony nem könnyű, hiszen számos feladatot ró ránk. Egyértelmű hogy nem lehet minden szerepben száz százalékosan teljesíteni, valamiért azonban mégis úgy érezzük, hogy a környezetünk folyamatosan ezt várja tőlünk. Hiszen akármiben hibázunk, máris biztosak lehetünk benne, hogy rögtön visszahalljuk, mit rontunk el, mit csinálunk rosszul. Minden nőnek van egy domináns női szerepe, és általában akkor fáj a legjobban, ha abban kritizálnak. A főállású anyát a gyereknevelésben, az üzletasszonyt a munkájában, és még sorolhatnám…

De miért is érdekel minket ennyire a környezetünk véleménye?

Persze, így vagyunk programozva. Nem tudjuk figyelmen kívül hagyni, hogy mások mit gondolnak rólunk. De nézz körül egy pillanatra: van olyan ember a környezetedben, akire azt tudod mondani, hogy ő aztán abszolút tökéletes, mindent jól csinál? Nyilván nincs, hiszen nincs olyan ember, aki mindenben kiemelkedő – ezt sokszor mondogatjuk is. Akkor vajon magunktól miért várjuk mégis ezt?

Mivel úgysem tudsz mindenki szemében tökéletes lenni, egyszer kipróbálhatnád azt is, hogy éppen teszel mások véleményére, és azt teszed, amihez kedved van, úgy ahogy Te azt jónak látod. Meglepő, hogy mennyire meg tud változni a közérzeted csupán attól, hogy nem azt lesed folyton, hogy mit gondolnak rólad.

Láss tisztán!

Sok ember pont azért kritizál, mert szeretne kibillenteni az adott szerepből. Mert látja, hogy jó vagy benne, ő pedig nem. Irígy és féltékeny, és mivel nincs elég ereje, tehettsége, energiája ahhoz, hogy magát felemelje, és gatyába rázza, úgy próbálkozik elérni az egyensúly helyzetet, hogy téged kibillent. Ha ezt átlátod, rögtön rájössz, a kritika a lehető legkevesebb esetben szól rólad, sokkal inkább az ő hiányosságairól.

Hidd el, boldogabb leszel, ha nem akarsz folyton megfelelni, és az önbizalmadat nem attól teszed függővé, hogy a tágabb értelemben vett környezeted mit gondol rólad.

Fókuszálj a számodra fontos emberekre!

A párod szeret úgy, ahogy vagy? A gyerekeid szeretnek, jó anyának tartanak? A barátaiddal jó a kapcsolatod? A munkádat ellátod? Igen? Akkor bátran légy elégedett, minden rendben van. A kívülállók meg úgysem látnak annyit az életedből, hogy relevánsan megítélhetnének.

 

Megosztok veled pár instant önbizalom növelő TIPPET, ha még nem láttad, kattints IDE a teljes anyagért!

0 válasz

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Érdekel a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.