Mozdulj ki otthonról!

Nagyon sok nő, elsősorban anyuka problémája, hogy úgy érzi, szinte be van zárva a lakásba, illetve az otthon és a munkahely közé, és sehová nem jut el, ahol igazán felszabadulhatna, magára figyelhetne.

Ez azért súlyos probléma, mert ebbe az egyhangúságba és ingerszegény környezetbe mindenki belefásul előbb-utóbb, ami akár depresszióvá is fejlődhet. Sajnos ez a kisgyerekes anyukákat fokozottan érinti, ugyanis a gyerekekkel való foglalkozás, valamint a felügyelet megoldása miatt nekik van a legkevesebb lehetőségük arra, hogy egyedül elmehessenek valahová. Márpedig mindenkinek jár egy kis kikapcsolódás, mindenki számára fontos, hogy legyen egy kis én-ideje, amikor magára figyel, és feltöltődik, mert ha ez kimarad, az negatív hatással lehet az egész családra.

Sok nőnek az a “tökéletes anya” mércéje, hogy mennyi időt tölt a gyerekkel. Nem minőség, inkább a mennyiség. Nyilván a mennyiség is nagyon fontos, mert akkor tud igazán kialakulni az egyébként is működő kötelék, de van egy pont, amikor sokkal többet ér egy pár nyugodt, minőségi, meghitt, játékkal töltött óra, mint a túlzásba vitt majomszeretet.

Merj változtatni!

Ha most magadra ismertél, és már idejét sem tudod, mikor jártál utoljára vásárolni, fodrásznál, kozmetikusnál, körmösnél, barátnőzni, vagy akárhol, akkor itt az ideje, hogy változtass az eddig megszokott gyakorlaton, mert ez hosszú távon senkinek nincs hasznára. Lehet, hogy látszólag a férjnek például kényelmes, hogy anyu otthon mindent intéz, de az biztosan nem fog neki tetszeni, ha egy fásult, rosszkedvű, fáradt feleség várja otthon minden nap. Nem beszélve arról, hogy minél jobban “beleszorulsz” az anya szerepbe, annál nehezebb lesz kijönni belőle, és váltani másik üzemmódra. Ha elszoksz a szextől, társas kapcsolatoktól, hogy magaddal (is) törődj, egyre távolabb fogod érezni magad mindentől, és egyre depressziósabb leszel.

Éppen ezért tessék időt szakítani magadra, és beszéld meg gyermekeid apjával, hogy időnként vegye át a felügyeletet, és adjon neked lehetőséget a kikapcsolódásra, ha eddig nem tette meg. Merj kérni, hiszen ez nem “segítség” a párod részéről, hanem együttműködés.

Legyél kreatív

Ha nem mindig tudod a pároddal megoldani a felügyeletet, vond be a nagyszülőket, legjobb barátnődet, keresztszülőket. Kereshetsz egy jó gyerekfelügyelőt is 1-2 órára, gyakran bölcsis – ovis nevelők is vállalnak ilyesmit, akiket egyébként is ismernek, és jó esetben szeretnek a gyerekek. Ha pedig nem maradt más, összebeszélhetsz más hasonló helyzetben lévő mamikkal, és egyik alkalommal Te vigyázhatsz az ő gyerekére 1-2 órát, utána cseréltek, legalább a gyerekeknek is lesz társaság.

 

Mit csinálj a szabadidődben?

Furcsa, de ha hozzá vagy szokva, hogy semmi időd magadra, hirtelen azt sem tudod, mit csinálj, ha hirtelen lesz. Keresd fel a barátnőidet, szervezetek együtt programokat, akár olyasmit is, ami egyébként a hasznotokra is válik. Elkezdhetek együtt járni valamilyen tornára, vagy bármilyen olyan órára, ami átmozgatja kicsit a testeteket (ezen a ponton javasolnám például a táncot, ami kifejezetten szórakoztató csoportosan). De az is jó, ha csak rendszeresen jártok moziba, vásárolni, vagy összegyűltök kávézni.

Persze egyedül is töltheted a felszabadult órákat, a lényeg, hogy legyen pár gondtalan órád, amikor azt csinálsz, amit akarsz, és ezt lehetőleg aktívan töltsd el. Így nem fogod azt érezni, hogy senkivel nincs kapcsolatod a gyerekeiden és a férjeden kívül, és soha egy pillanat időd sincs magadra. Hosszútávon ez jót tesz az idegeidnek, így pedig a családi életednek is!

0 válasz

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Érdekel a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük