Neked se elég a nap 24 órája? Légy időzsonglőr!

Folyamatosan csak rohansz magad után, kapkodsz egyik feladattól a másikig, és így sem sikerül mindent teljesíteni, pláne nem olyan minőségben, ahogy szeretnéd. Úgy érzed, sosincs megállás, nem tudsz egyet szusszanni, és állandóan a fejedre készül omlani minden. Neked is ismerős? Akkor alighanem nálad is vannak problémák az időbeosztással, még ha úgy is érzed, hogy maximálisan kihasználod a napokat. Olyan nincs, hogy egésznapos rohanással sem éred utol magad, olyan viszont van, hogy nem jól ütemezed a feladataidat, illetve észre sem veszed, mennyi fölösleges dolgot csinálsz. El kell, hogy keserítselek. A “multitasking” nem működik, hiába is tudsz nőként egyszerre több dologra is koncentrálni. A probléma az, hogy semmire nem tudsz 100%-osan, ha egyszerre több dologra szeretnél. Aki nem ura az idejének, nem ura az életének.

Egy nap soha nem lesz 36 órás

Mivel a napjaid valószínűleg a jövőben is mindössze 24 órából fognak állni, meg kell tanulnod jobban gazdálkodnod az időddel. Tudom, Te bizonyára úgy érzed, hogy ennél jobban nem tudod beosztani, pedig hidd el, hogy de. Mindig vannak üresjáratok, kieső idő, fölösleges körök, és persze olyan tevékenységek is, amikkel nem is feltétlenül kéne napi szinten foglalkoznod, mégis megteszed – igazi időrablók.

Priorizálj!

Az első és legfontosabb, amit tenned kell a hatékonyabb időbeosztásért, hogy sorba veszed, melyik feladatod mennyire fontos. Értelemszerűen azokkal kezdd, amelyek nem tűrnek halasztást, sürgősek, mindenképpen meg kell csinálni aznap. Ezután következzenek azok, amik fontosak, de nem dől össze a világ, ha csúszol velük, és így tovább. A rangsorból pedig láthatod, mik a nem fontos feladatok: ezekből nyugodtan kukázz! Ha egyszer végre összeírod, meg fogsz lepődni, mennyi dolgot csinálsz nap mint nap, ami se nem fontos, se nem sürgős, mégis rengeteg idődet felemészti.

Vonj össze!

Gondolkodj előre, és amit lehet, vonj össze! Egy egyszerű példa: kell menned a héten a postára feladni egy csomagot, és valamikor pár nap múlva pár csekk befizetése is aktuális lesz. Remek, csináld egyszerre, ne menj kétszer! Szánj pár percet a heti menü megtervezésére, és vásárolj be a hozzávalókból egyszerre, ne naponta futkoss a boltba! Rengeteg értékes időt spórolhatsz így meg. Tervezd meg az útvonaladat, és próbálj meg logikusan tervezni, amennyire csak lehet.

Kérj segítséget!

A legtöbb nő nagyon nehezen fogadja el, ha nem tud mindent egyedül megoldani, pedig ez nem szégyen! Nyugodtan megkérheted a párodat, hogy hazafele ő ugorjon be a boltba, vigye el a gyereket oviba. Ha egy héten 1-2 alkalommal rendeled a kaját, hogy legyen időd pl. edzeni, akkor se történik semmi. Szóval ésszerűsíts, rangsorolj, és ha kell, vonj be mást is! Nem kell mindent neked egy személyben megoldanod, és van sok feladat, amit nyugodtan delegálhatsz. Nem attól vagy jó feleség, nő és anya, hogy mindent próbálsz Te megoldani egy személyben, közben pedig atomjaidra esel szét és állandó kapkodásban vagy.

Megtanulnád, hogyan kell a lehető legtökéletesebben optimalizálni az idődet? Hidd el, nem lehetetlen! Én is anya vagyok, feleség, háztartást vezetek, főállásban dolgozom és mégis mindenre jut időm.

Az összes trükkömet megosztom veled az IDŐZSONGLŐRÖK workshopomon, hogy végre ura legyél az idődnek és az életednek is!

Nézd meg a részleteket ITT!