Szex a szülés után – újra bele kell rázódni!

A babaprojekt előtt még tökéletes volt a szexuális élet, terhesség alatt még csak-csak ment, szülés után ott volt ugye a 6 hét tilalom. Alig vártátok, hogy leteljen (legalábbis a párod biztosan), végre megpróbálhattátok, és nem megy. Még fáj, még nem készültél fel lélekben, vagy a hormonok miatt a libidód egyenlő a nullával. Életed párja kezd már türelmetlen lenni – ha nem is mondja, érzed rajta. Te pedig egyre jobban kétségbeesel.

Először is nyugi: nem vagy béna, nem vagy selejtes, mások is vannak így, nagyon sokan. Akár természetesen szültél, akár császárral, gyakorlatilag normálisnak számít az első próbálkozásoknál a fájdalom. Császárnál ez különösen sokkoló, hiszen azt hiszed, simán fog menni, mert nem történt odalent semmi. És ha mégsem megy, először megijedsz, majd pár alkalom után kétségbeesel. Az a baj, hogy innentől ez öngerjesztő folyamat: a félelmed, a görcsösséged táplálja az élvezet hiányát és a sikertelenséget.

A természet harcol az ellen, hogy szexeljünk

A szülés utáni időszakban a hormonjaink a szex ellen játszanak. Ezért alacsony a libidó, ezért vagy száraz, és ezért fáj. Érzékenyebb a hüvelyfal, mert kevés az ösztrogén, nem termel annyi nedvességet, mint korábban. Ez a természet védekezése: ne a szexszel foglalkozz, hanem az utódoddal. Gyakorlatilag ezzel igyekszik a természet kivédeni, hogy ismét teherbe ess, míg a meglévő gyermek túl kicsi. Csakhogy mi ugye már túlléptünk azon, hogy ösztönök szerint éljünk, ezért ez a fajta evolúciós védekezés egyrészt fölösleges, hiszen magunktól is tudunk tenni a terhesség ellen, másrészt pedig gondot is okozhat a párkapcsolatban.

A megoldás: beszélgess és gyakorolj sokat

A helyzetre első körben az jelent megoldást, ha nyíltan tudsz beszélni a pároddal, és elmondod neki, miért van mindez. Megnyugodhat, hogy nem fordultál el tőle, továbbra is szereted, ez a hormonok miatt van, és fog változni. Sok férfit az ijeszt meg ebben a helyzetben, hogy azt hiszi, elveszített, már nem érdekel téged.

A másik, amit tehetsz, hogy nem törődsz bele a helyzetbe. Evés közben jön meg az étvágy – ne utasítsd el élből a párod közeledését, hagyd, hogy elcsábítson, hogy belevigyen a játékba. Finoman, fokozatosan egyre jobban fog majd menni, és néhány sikerélmény után a kedved is visszatér. Csak türelem és kitartás kérdése, mindkettőtök részéről.

0 válasz

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Érdekel a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük