Te jól szereted a Párodat?

Egy nagyon jó barátnőmtől, Gabitól kaptam egy könyvet, ami nagyon inspirálóan hatott rám, Gary Chapman: Egymásra hangolva című könyve.
Volt közben rengeteg “AHA” érzésem, múltbéli és jelenlegi párkapcsolataimmal kapcsolatban, és arra gondoltam, megosztok Veletek pár gondolatot.
Nem mindegy ugyanis, hogyan szeretjük a párunkat, vagy ő hogyan szeret minket.
Mindenki másféle megnyilvánulásból érzi, hogy szeretve van.

Egy kapcsolat látszólagos kihűlésének lehet ez is az oka, hogy nem értjük vagy tudjuk egymást “Szeretet-nyelvét”.

Remélem ez a kis összefoglaló segít Nektek is eligazodni, és rájönni arra, hogy nem vagyunk egyformák.
Nagyon ritka, hogy egy párnak ugyanaz a szeretetnyelve, ezért is olyan nehéz sokszor megértenünk egymást.

Apró változtatásokkal és odafigyeléssel viszont folyamatosan ápolhatjuk párkapcsolatunkat,igazán boldoggá tehetjük a másikat, és mi is boldogok és teljesek lehetünk.

Na de nézzük azokat a Szeretet-nyelveket!

Elismerő szavak

Van, aki akkor érzi magát szeretve, ha elismerik őt, minden tekintetben, és ennek hangot is adnak folyamatosan. Megdícsérik, értékelik, mindezt persze verbálisan kifejezve. Az ilyen típusú embereknek rendkívül fontos az, hogy hallják is, mennyire ügyesek, okosak, kimondjuk sokszor, hogy “Szeretlek”, és folyamatosan kommunikáljunk.
Nekem ebben van némi személyes tapasztalatom is, mert az előző férjem szeretet-nyelve egyértelműen az “Elismerő szavak” volt. Valószínű ez is hozzájárult kapcsolatunk zátonyra futásához. Én nem vagyok az a dicsérős, magasztalós ember, nekem a jó teljesítmény alap.
Ennek kialakulásához bennem hozzájárult a gyerekkorom is, ahol mindig alap volt, hogy jó tanuló vagyok. Szorgalmas, felelősségvállaló, kitartó és céltudatos. A jó munka és teljesítmény alapkövetelmény, nem valami extra teljesítmény.
Ez felnőtt koromra se változott sokat.
Nagyon kevesen és keveset dicsérnek igazán közvetlen környezetemben, mert tudják, hogy maximalista természetemnek betudhatóan másoktól a 120%-ot, magamtól a 150-et várom el. Így nem kérdés, hogy meg kell mindent a legjobb tudásunk szerint csinálni.
Így nekem ez nem volt természetes, és mivel exférjem soha nem mondta, hogy Ő ezt igényelné, nem dicsértem eleget, független attól, hogy mindig is nagyon elismertem teljesítményét.

Minőségi Idő

Az a fajta időtöltés, amikor csak egymásra figyeltek. Mindegy, hogy elmentek valahová, vagy konkrétan otthon ültök a kanapén, de 100%-os figyelmet kapsz Párodtól.
Nem úgy beszélget Veled, hogy közben fél szemmel a TV-t nézi, újságot olvassa vagy a telefonját nyomkodja.
Fontos, hogy az ilyen emberre szakítson tényleges időt Párja, mert különben nagyon boldogtalannak, mellőzöttnek fogja magát érezni.
Ha nincs is mindig idő kirándulásokra, kávézásokra, előadásokra, mini utazásokra, de legalább szánjunk egy meghitt beszélgetésre minden nap időt egy pohár bor mellett, még ha az csak 20 percig tart is.
Ez vagyok egyébként én, nekem mindennél fontosabb a minőségi idő, és a “Szeretet-tankom” csak akkor van tele, ha ezt meg is kapom, és a teljes figyelmet.

Ajándékozás

Az ilyen típusú emberek akkor érzik magukat szeretve, ha apró ajándékokat és meglepetéseket kapnak. Itt nem feltétlen értékes holmikra gondolok, de egy darab a kedvenc csokijából a Kedvesnek, egy szál virág, egy jó magazin vagy könyv, és máris szeretve érzi magát.
A lényeg, hogy gondoltunk rá, és ezt tárgyi formában ki is fejeztük.

Szívességek

Segítsünk neki, amiben csak tudunk. Vegyük észre ha a házimunkában elkel egy segítő kéz, lehet itt szó akár takarításról, mosogatásról, a szemét kiviteléről vagy bármi másról.
Ez a típus akkor érzi magát szeretve, ha apró szívességekkel halmozzuk el, és észrevesszük, ha segítségre szorul. A legjobb, ha ezt kérni se kell neki, hanem magunktól eszünkbe jut, még ha nem is füllik hozzá a fogunk. Ha tudjuk, hogy őt ez boldoggá teszi, erőt veszünk magunkon, hiszen erről szól a szeretet ereje.
Hogy megteszünk dolgokat a másiknak, és nem azért, mert mi feltétlen úgy szeretnénk, hanem mert nagy örömet és boldogságot okozunk számára.

Testi érintés

Minden ember számára fontos a testi érintés, ez nem kérdés, és itt nem csak a szexre gondolok…:-)
Akinek ez a szeretet-nyelve, mindennél fontosabb számára a testiség, érintés, simogatások, ölelések, csókok, testi szerelem, és minden, amikor fizikai kontaktusban lehet velünk.
Akkor érzi magát szeretve, ha ezt mindig ki is fejezzük. Elbúcsúzáskor és érkezéskor nem maradhat el az ölelés és csók. Mindig úgy aludjunk el, hogy a testünk legalább egy kis felülete egymáshoz ér, és persze mindig szakítsunk időt a testi együttlétekre is.
Az ilyen típusú emberek nagyon el tudnak keseredni, ha ezt nem kapják meg, és nem érzik magukat igazán szeretve.
Figyeljünk oda náluk a testiségre fokozottan, érintsük meg őket gyakran.
Ilyen típus például a férjem, és mivel az én szeretetnyelvem inkább a “Minőségi Idő”, ezért oda kell rá figyeljek, hogy a nagy rohanásba se feledkezzek el egy ölelésről vagy csókról, és mindig legyen idő a testiségre.

Remélem Ti is magatokra ismertetek a fent felsoroltak alapján, és tudott segíteni ez a kis összefoglaló!

Mi a Te “Szeretet-nyelved”? És a Párodé?
Írd meg nekünk véleményed, tapasztalatod kommentben a témával kapcsolatosan!

1 válasz
  1. Szakos Ramóna
    Szakos Ramóna says:

    Kedves Alma, először is szeretném megköszönni a leveleket,nagyon szeretem őket.Ezutóbbi, lett a kedvencem,mert picit magunkra ismertem, hál Isten pozitív részek olvasása közben.Az én Férjem,pont olyan amilyennek leírtad,nap mint nap elmondja,hogy mennyire szeret,megölel,és érezteti velem,hogy én vagyok neki a világon a legfontosabbat,vagyis mi,mert hozzátok hasonlóan,nekünk is van egy másfél éves kislányunk:).Hiszem,hogy a szeretet,szenvedély fenntartása,nagyon fontos.De ézertetni kell a párunkkal, hogy szeretjük,ha csak egy pici puszi,vagy ölelés kíséretében.Tudom,nem minden férfi ilyen,de tiszta szivemből minden nőtársamnak a legjobbat:)Bár ezért tenni is kell,egy házasságot,életben tartani,nagy meló,de ezért kell mindig a megújulás!!kívánok neked,és családodnak,minden szépet,és jót,a karrieredben,pedig a csúcsok csúcsát.üdvözlettel.Szakos Rami

    Válasz

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Érdekel a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük