Tökéletes feleség, anya, munkaerő, házvezetőnő – meg lehet ennek mind felelni?

Az egyenjogúság klassz dolog, de elég nehéz helyzetet teremtett a nőknek, már ami a különböző szerepekben való megfelelést illeti. Ha azonban jobban belegondolsz, láthatod, hogy nem maga az egyenjogúságra törekvés a probléma, hanem az, hogy sokan nem jól értelmezik, illetve csak a szimpatikus részeit alkalmazzák – például, hogy a nő is járhat dolgozni. Azt már sajnos sokszor nem teszik magukévá az emberek, hogy ja, akkor a férfinak is jó lenne már kivenni a részét a házimunkából, gyereknevelésből stb. És ez a kimerültség, kifacsartság valódi oka: a nők túl sokat kénytelenek vállalni.

Engedd el a tökéletességet!

Nem fogom neked megmondani, hogyan lehetsz mindenben tökéletes. Egész egyszerűen azért, mert nem lehetsz mindenben tökéletes. Ha most jössz azzal, hogy „de a szomszéd Kati bezzeg…”, el se kezdd: a szomszéd Kati se tökéletes, legfeljebb kifelé tűnik annak. Ragyog a háza? És? Honnan tudod, hogy nem a férje porszívóz és mos fel? Olyan csini mindig? Lehet, hogy van segítsége, ezért el tud járni szépítkezni, mozogni stb. Mindemellett az emberek szeretnek kifelé kicsit ferdíteni, és jobbnak mutatni magukat, mint amilyenek. Felejtsd el, amit a Facebookon látsz, az nem a valóság!

Nem kell mindent egyedül megoldanod

Most, hogy elengedted a tökéletes superwoman képét, elkezdhetsz változtatni. Kezdetnek például priorizálj: rangsorold, mi mennyire fontos. A munkád határideje nyilvánvalóan az, a gyerekkel is kell, hogy foglalkozz, de a házimunka hidd el, megvár. Nem kell minden nap fix időpontban tornáznod, csináld akkor, amikor találsz rá éppen egy kis időt.

Ami pedig még ennél is fontosabb: nem minden a Te feladatod! Nyugodtan vondd be életed párját! A gyerek az övé is, és ő is a lakásban él, természetesnek kellene lennie, hogy kiveszi a részét a teendőkből. Persze ez nem lesz egy könnyű menet, ha már az évek során hozzászokott, hogy mindent megcsinálsz helyette, de ha szilárdan kitartasz emellett, lesz eredménye. Fontos ugyanakkor, hogy veszekedés helyett találj jobb módszert: kedveskedéssel, szépen kéréssel, megfelelő jutalmazással többet érhetsz el – utóbbit pedig ideális esetben Te is élvezheted.

Mindennek az alapja a jó szervezőkészség és időmenedzsment. Ha ez megvan, és tudsz rangsorolni, sok minden beleférhet egy napba, anélkül, hogy estére összeomlanál, és mindig fáradt lennél.

Ha segítségre van szükséged, extra lendületet és napi használható praktikákat kaphatsz a kezedbe január 4.-én ÚJRATERVEZÉS Workshopomon! Az EXTRA lendület és motiváció garantált! Már csak 4 szabad hely van.

0 válasz

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Érdekel a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.