Új kapcsolat kisgyerekkel – hogyan fog ez működni?

Ha a kapcsolatod gyermeked apjával nem a terveid szerint alakult, természetes, hogy eleinte el vagy keseredve, és mindenen jár az eszed, csak azon nem, hogy kellene egy másik férfi az életedbe. Sokan azért maradnak benne egy sehová nem vezető, boldogtalan, gyakran mérgező kapcsolatban, mert félnek attól, hogy nem találnak majd új társat, vagy éppenséggel a gyerek miatt, akinek szüksége van az apjára. Ezek a nők nem gondolnak abba bele, hogy milyen példa a gyereknek, ha a szülei már nem szeretik egymást, nincs köztük intimitás, gyakran veszekednek, és nincs otthon nyugodt légkör. Sokkal nagyobb károkat okoznak ezzel, mint azzal a döntéssel, hogy tovább lépnek és új életet kezdenek. Persze ehhez kell bátorság és  önszeretet. Aki ezt meg tudja tenni, a csalódottság  idővel elmúlik, és nyitott lesz egy új kapcsolatra, sőt, vágyni is kezd rá.

Sok kérdés merülhet fel

Felelős anyaként azonban természetes, hogy rögtön arra gondolsz, vajon mi lesz a gyermekeddel, és hogy fogja megélni, hogy az apukája helyett más férfi van az életedben.

A leendő új pároddal szemben és lehetnek a fejedben kérdőjelek: vajon mit fog szólni ahhoz, hogy gyereked van? Egyáltalán van esélyed párt találni úgy, hogy van már gyereked? Vagy igaz az az általános vélekedés, hogy ebben az esetben romlanak az esélyek a párkeresésben? Kompromisszumot kötsz esetleg, gondolva, örüljünk, hogy gyerekkel együtt elfogad valaki?

Nos, ez azért nem annyira fekete vagy fehér, hogy ki lehessen jelenteni, hogy ha gyereked van, akkor nincs esélyed normális párt találni. Számos sikertörténet van ezzel kapcsolatban, így természetesen Neked is minden esélyed megvan arra, hogy boldog legyél!

Megvan a pasi… hogyan tovább?

Ha már megtaláltad álmaid lovagját, akkor felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon mikor és hogyan időszerű bemutatni a gyermekednek.

Az elsőszámú szabály, amit valószínűleg már Te is sejtesz, hogy a gyermekednek csak akkor mutasd be az új párodat, ha már biztos vagy a kapcsolatotokban. Tehát ne két hét után, ne is egy hónap után, hanem amikor már úgy érzed valóban kialakult köztetek valami. Ezt nehéz pontos időhöz kötni, de nyilván tudod, mire célzok. A gyereknek nem tesz jót, ha bizonyos időközönként új „mostohaapukát” kell megismernie, ezért tényleg csak azzal engedd, hogy kapcsolata legyen, akivel hosszútávúnak tűnik a dolog.

És hogy mondom el a gyereknek?

Természetesen a gyerek korának megfelelően el kell neki magyarázni, hogy miről van szó. Ha az apukája része az életének, nyugodtan elmondhatod neki, hogy attól még ő az apukája, és ugyanúgy szereti. Nem kell, hogy apaként tekintsen a párodra, de tudja, hogy rá is számíthat, tekintse egyfajta barátnak. Ezen a ponton persze az is fontos, hogy az új párod megfelelően álljon a gyermekedhez, enélkül ugyanis nem tudsz harmonikus légkört teremteni. Fontos, hogy adj a gyereknek időt, hogy megszokja a helyzetet. Nem könnyű, de rengetegen megoldották már, Neked is menni fog.

Engedd el a lelkiismeret-furdalást, és ne gondold azt, hogy rossz vagy, amiért vágysz a boldogságra. Ez természetesen Neked is jár. A gyereked sem attól lesz boldog, hogy magányos vagy, hanem attól, hogy boldognak lát Téged!

 

Persze csak akkor fogsz tudni egészségesen nyitni egy új kapcsolat felé, ha valóban túl vagy már az előzőn. Ezt a folyamatot nem lehet sürgetni, mert olyan, mint a gyász, meg kell élni minden lépését, feldolgozni, értékelni, felelősséget vállalni és levonni a konklúziót.

Összeállítottam egy ingyenes anyagot Neked, címe: “Hogyan állj fel, ha igazán mélyponton vagy?” Ha érdekel, itt tudod letölteni!

0 válasz

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Érdekel a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük