10 dolog, amit senki nem mondott el a gyermekvállalással kapcsolatban

Van, aki felkészül a várandósság alatt a szülésre és az azt követő időszakra.

Mások  inkább megélik a pillanatot, és nem feltétlen falják a terhességről szóló könyveket, netes fórumokat, és applikációkat.

Van, aki konzultál minden Anyuka barátnőjével, és van, aki a belső hangra és intuícióra hallgat.

Egy dolog biztos. Annak is, aki úgy érzi, felkészült, jó pár olyan dolog jöhet az életébe, amit senki nem mondott el.

Ezeket a tapasztalatokat szeretném Veletek most megosztani, őszintén.

  1. Terhességed utolsó időszakában a külső nemi szerved is megváltozik, igen, és nem éppen pozitív irányba. (Szülés után ez visszaáll a régi állapotába természetesen.)
  2. Szülés után időbe telik, mire a beleid visszarendeződnek eredeti helyükre. Hónapokon át felnyomta őket a magzat, sokkal kisebb helyen kellett elférjenek. Idő, mire visszaáll jól megszokott helyére.
  3. Közvetlen szülés után úgy nézel ki, mint egy 6 hónapos terhes. Hetek múlnak el, mire a méhed visszahúzódik. Ha hozzáérsz a hasadhoz, olyan, mintha zselébe nyúlnál. Köldököd még hónapok múltán sem olyan, mint régen volt.
  4. A szoptatásért kőkeményen meg kell szenvedni, nem adják ingyen. Hatalmas kitartás kell hozzá és egy jó szoptatási tanácsadó elengedhetetlen.
  5. Igen, létezik, hogy szülés után, amikor a legboldogabb vagy kisbabáddal a karodban, borzalmas melankólia (“baby blues”) és akár szomorúság is hatalmába keríthet ideiglenesen, ahogy megcsap a hatalmas, élethosszig tartó felelősség, és az, vajon jó Anya leszel e….
  6. Attól, hogy császármetszéssel szültél, még fájhat vagy lehet kellemetlen a szex eleinte.
  7. A szexuális vágyad magától nem fog visszajönni. Teljesen más üzemmódban vagy, mint Anya. Ehhez kell a tudatos cselekvés, akarat, kommunikáció a pároddal. Az, hogy tegyél érte, ne add fel, még akkor sem, ha éppen nincs kedved hozzá.
  8. Gyereked pelenkájának tartalma érdekesebb mindennél. Vizsgálgatod, szagolgatod, már éppen csak nem ízlelgeted…:-) Mert abból olyan sok minden kiderül.
  9. Néha, amikor tehetetlen vagy egy szituációban, HATALMAS önuralmat kell gyakorolnod, hogy ne őrjöngj, üvölts, csapkodj, törj-zúzz. Igen, mindenkinél el tud szakadni a cérna, még ha Neked van a legnyugodtabb és legcukibb gyereked is. (Könyv, ami sokat segít: Sarah Naphtali: Buddhizmus anyáknak)
  10. Melled úgy néz(het) ki szoptatás után, mint két félig tele tejeszacskó. Nemhogy visszamegy eredeti állapotára, amilyen a terhesség és szoptatás előtt volt, de még kisebb lesz, ahogy némi mellállományt is veszítesz.

Biztosan ezek sem igazak mindenkire, és nem általánosíthatunk, de szerintem van, aki hasonlóképp érzett, mint én.

Ettől még csodás minden, és nem cserélnék senkivel, de szerettem volna, ha tudjátok, nem minden tökéletes, de nem is kell annak lennie!

Hajrá, Mamik!:-)

 

0 válasz

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Érdekel a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.