Aludj jól, gyermekem!

Azt hiszem, sok szülő a fele királyságát odaadná, csak jól aludjon a gyermeke. Vannak, akiknek a kezdetektől “rossz alvó” a babájuk, és vannak, akik életében egyszer csak valami látszólag meghatározhatatlan történik, és rossz alvó lesz…mi ezen tábort erősítjük.

8 hónapos koráig Lenny úgy aludt, mint a tej, volt, hogy 6 órát is egyben. Emlékszem, amikor délelőtt 9:30-kor mentünk be a szobájába kissé nyugtalanul, hogy vajon él e még, mert egy hangját sem hallottuk hosszú órák óta.

Aztán egyszer csak történt valami, nem tudni, hogy a nyaralás, mozgásfejlődés vagy fogzás, és elkezdett 1-1,5 óránként felkelni. Minden éjjel, ugyanazokban az időpontokban.

Sok mindenre lehet fogni, pár napig még érthető is, de amikor meggyőződsz róla, hogy nem beteg és nem fáj semmije, annak ellenére felkel, akkor kezdesz tehetetlenné válni. Volt, hogy hajnal 2-kor már átvittük a nagy ágyba, mert annyira üvöltött, pedig 2 hetes korától egyedül alszik a szobájában, és mi azok közé tartozunk, akik ragaszkodnak a külön alváshoz.

Feladtuk egy idő után, totál tehetetlennek éreztük magunkat, úgy éreztük, megbuktunk.

1 hónap telt el így, amikor is már teljesen zombivá váltunk mindketten a férjemmel. Mivel Ő is dolgozik nap közben, ennek ellenére minden éjszaka felkel a kezdetektől, ha szükséges a gyerekhez, és én sem főállású anyuka vagyok, elkezdünk szétesni a fáradtságtól.

Nap közben, amikor a gyerek aludt, nem tudtunk pihenni a munka miatt. Éjszaka pedig a felkelések miatt.  Már egymással is nagyon türelmetlenek voltunk, és nem szerettük volna, hogy odáig jussunk, hogy a gyerekkel is azok leszünk.

Megbeszéltük, hogy külön alszunk, egyik nap a férjem felügyel éjjel a gyerekre, másik nap pedig én. Így legalább 2 naponta tudunk jobban pihenni.

Szakirodalom után kutakodva, egy nagyon kedves 2 gyermekes anyuka ismerősöm ajánlására elolvastuk az „Aludj jól, gyermekem!” című könyvet, illetve 3 gyermekes anyuka legjobb barátnőm ajánlására  Dr. Tanya Byron összes erre vonatkozó irodalmát.

Rengeteget segítettek.

Beszéltem a védőnőnkkel is, aki szuper jó fej, és Ő is adott pár használható tanácsot, amit megfogadtunk.

5 nap alatt sikerült újrareformálni az alvást, és helyre állt a családi béke, nem beszélve arról, hogy Lenny is kevéssé fáradt és nyűgös nap közben.

Nem azt állítom, hogy mindenkinek bejönnek ezek a tanácsok, és nyilván minden szülő más nevelési elvet követ, de nekünk sokat segítettek, így megosztom Veletek.

Már csak azért is, mert szerintem a pihenésnél NINCS fontosabb gyermek és szülő számára egyaránt!

Lenny most 10 hónapos, a szabályok minden életkorban mások. Természetesen csak teljesen egészséges gyerekre vonatkoznak, amikor beteg, akkor nem mindig tarthatóak ezek a praktikák.

 1. A napközbeni alvásokat 3 helyett kettőre csökkentettük, délelőtt és délután alszik 1-1,5-2 órát. A kora esti alvást kivettük, inkább szórakoztatjuk, ha nyűgösebb, hogy az esti nagy alvásra kellőképpen kifáradjon.
 2. Minden este ugyanaz  a napirend elalvás előtt, visszafogott játék vagy mese nézés, nem hangos/zajos/pörgős tevékenység, fürdés, evés és alvás.
 3. Előrehoztuk az esti alvást 9 órára, régebben volt, hogy 10-11 körül ment aludni.
 4. Minden esetben egyedül alszik el, evés után elköszönünk tőle, kicsi simogatás, susogás, és már ki is mentünk a szobából. Legtöbb esetben 3 perc múlva már alszik is magától.
 5. Amennyiben felriad éjszaka, ha nem sír, csak gügyög, nem megyünk hozzá. Így magát vissza szokta altatni perceken belül. Fontos, hogy egyedül is el tudjon aludni, és ne olyan körülményeket teremtsünk, amihez mi is kellünk, mert akkor minden alkalommal minket fog hívni, ha felébred.
 6. Ha cumival alszik el, vagy bármi mással, rakjuk mellé az ágyba, akár többet is, hogy amikor felébred, csak érte kelljen nyúlnia, és vissza tudja altatni magát.
 7. Ha felriad, és sírni kezd, bemegyünk, és megnyugtatjuk. Biztosítjuk róla, hogy nincs egyedül. Utána kijövünk a szobából. Ha nem hagyja abban, 1 perc, majd 3 perc, 5 perc, 7 perc múlva megyünk vissza, hogy lássa, nincs egyedül, de nem vesszük ki az ágyból, csak biztosítjuk őt a jelenlétünkről. Eddig 5 percnél tovább soha nem volt fent.
 8. A reggeli etetés után még hagyjuk az ágyában, 1-1,5 órát aludni, és 8 óra magasságában jöhet a nagyágyba játszani velünk.

Nem gondoltam volna, hogy 5 nap alatt sikerül eredményt elérni. Nyilván ez azon is múlik, mennyi idős a baba, mennyire rossz alvó, illetve mennyi berögzülése van, amit meg kell reformálni.

Nekünk bejött, remélem Nektek is tudtam ezekkel a tanácsokkal segíteni.

A következő project nálunk a napközbeni alvás megreformálása lesz. Most babakocsiban alszik, a jó idő miatt, de ez nem tartható télen mindig, illetve ha közösségbe megy majd, ahol a csendes pihenő ágyban történik, akkor nehezebben fog elaludni. Emiatt döntöttünk úgy, hogy át fogjuk szoktatni a nap közbeni alvásnál a kiságyba őt. Beszámolok majd a fejleményekről.:-)

 

4 válasz
 1. Tóthné Vati Zsuzsanna
  Tóthné Vati Zsuzsanna says:

  Kedves Alma! Nagyon szuper,hogy ilyenekről is irsz.Ugy gondolom sok anyuka örömmel olvassa ezt az írásodat. Mint ahogy én is.Lassan egy 6hónapos kislány édesanyja vagyok.És képzeld nálunk az elmúlt időszak mondjuk majdnem egy hónap,szintén ugyanugy telt,mint ahogy Te is leirtad.Férjemmel mindketten dolgozunk-férjem a vendéglátásban,igaz én könnyedebb munkát,de dolgozom,online-fogalmazhatok ugy is hogy online anyuka letttem,mármint a munkámat illetően.Szintén a kislányunk külön szobában,külön ágyban alszik az első hetektől kezdve.Azt hozzáteszem hogy mi jelenleg Ausztriában éljük a mindennapjainkat-de már látjuk a kiutat és tudjuk mikor jön el a hazaköltözés-nos voltunk otthon “nyaralni”.Annyira jó volt,annyira feltöltődtünk,sok nyüzsi,emberek,család,barátok…Mikor ide Ausztriába visszajöttünk,azt gondoltuk hogy kell pár nap mig ujra visszatérünk a kerékvágásba.Hát nem így történt. Forgólódások,nyügösség,felsírás,éjjeli többszöri evés/ivás,nem maradt el az ágyában.Mindenhol jó volt,kivéve a szobájában.Már-már erőteljesen gondolkodtunk hogy mit is tegyünk,hogyan is alakítsuk át a dolgokat.Szakirodalmak,ismerősök véleményre,védőnő,munkatársak akik szintén anyukák-minden amit rövid időn belül el tudtam sajátítani.Röviden,a kis lényének szüksége van az ingerekre.Azokra amik érdekessé teszik számára az itt létet.Unatkozott.Unatkozás közben be-be aludt egy picit,nem sokat,15-20-30perc.Kevés volt a mozgástere,a látnivaló. Nos át kellett reformálnom a napi teendőimet,az online munkámat,hiszen azt sem hanyagolhatom el,szoval napközben a gyermeké vagyok.Jövök megyek vele ahogy az időjárás engedi.Kirándulunk,vásárolunk,emberek közé viszem,amibe tudom,elmagyarázom és bevonom.Ééés láss csodát,müködik.Az éjszakák ujra alvsással telnek.Nálunk a fekvés 7-8 közötti időszakra tevődik.És a reggel 5-8közötti ébredés.Igy ugy gondolom beálltunk arra a napirendre ami mindenkinek megfelelő! 🙂 Csupán én is azért osztottam meg a tapasztalataimat,hogy másoknak is lehet egy támpont,egy tanács,egy javaslat! Hátha müködik másnál,más gyermekeknél is!

  Válasz
 2. Jancsár Zsuzsanna
  Jancsár Zsuzsanna says:

  Kedves Alma!
  Jó olvasni, hogy vannak ilyen anyukák, és segítőkész férjek.Szerencsére az én férjem is ilyen…
  Az “Aludj jól gyermekem” című könyvet én is elolvastam barátnőm ajánlásával, és gondoltam én is megpróbálom.De szerencsére nem volt rá szükség, mert azon a napon mikor 7 hós lett a kisfiam először átaludta ébredés nélkül az éjszakát.Előtte nálunk is szinte mindig ugyan abban az időpontban ébredt.Bár ő nem sírt,csak vagy cumi vagy kaja kellett neki.Most van 5 cumi az ágyában, és egyedül használja éjszaka.Most 7,5 hós és azóta is minden nap alszik este 9-től reggel fél 9-9-ig. Első naptól külön szobában és külön ágyban alszik.Este mindig egyedül alszik el már a kezdetektől,soha nem kellett pl. ringatnom, hogy aludjon.Mikor még tudtam szoptatni, volt hogy magam mellé vettem és fekve szopizott, hogy tudjak pihenni.Aztán mikor tápis lett 3 hós kora után szintén váltva keltünk hozzá a férjemmel, hogy én is tudjak aludni.Csak azért osztottam meg ezeket, hogy lássák mások is, hogy van remény 🙂 illetve tényleg nagyban hozzájárul a jó alváshoz, hogy ki hogy szoktatja a babáját.Sajnos sok anya lehurrogott,mikor ajánlottam nekik ezt a könyvet…nekem fontos, hogy kipihent és kiegyensúlyozott legyek és a férjem is örül,ha nem egy zombi néz vissza rá 🙂

  Válasz

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Érdekel a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük