Nekem NEM! – Bébikomp, rugós hinta és társaik….

Előre figyelmeztetek minden Anyukát, nem kell rögtön lázadni.:-)

Ez a bejegyzés arról szól, mi az, ami NEKEM NEM, nem általánosítok, és senkit nem „buzdítok” arra, hogy így cselekedjen. Nem példát szándékozok mutatni.

Csupán csak kifejtem sajátos véleményem az alábbi dolgokról. Aki ismer, tudja, hogy komoly kutatómunkát végzek mindig, mielőtt döntök valami mellett, vagy ellen, mérlegelek, végiggondolom pro és kontra, és persze hazai és nemzetközi szakértők véleményére is adok.

Emellett a belső érzésemre is hallgatok, mit érzek, mint anya, jónak a gyerekem szempontjából.

FIGYELEM!

Ez nem egy tanácsadás.

Ezek nem igazak mindenkire.

Nem kell követni a teóriámat, és osztani a véleményemet.

Nem kell meggyőzni az ellenkezőjéről.:-)

Íme az én listám!

Bébikomp és járássegítő társai

Nekem miért nem?

Sok anyuka boldogan meséli, hogy már felállt a gyerek. Rögtön el is kezdi járatni úgy, hogy felfelé húzza a karjait, vagy a ma divatos járássegítőket, bébikompot adnak neki, amire támaszkodhat. Mozgásszervi fejlődés szempontjából szerintem nem jó, ha így próbáljuk „segíteni”, hogy mielőbb önállóan járjon, hiszen így nem alakul ki megfelelően az egyensúlya a babának, máshová esik a súlypont, ha támaszkodik, és még sorolhatnám… Sokkal fontosabb, hogy minél többet másszon, és ha feláll, támaszkodva araszoljon. Magától.

Járóka gyakori használata

Nekem miért nem?

Ha le van korlátozva a gyerek, akkor akarva akaratlanul is felfelé kezd el mozogni és nem előre. Mint azt az előző pontban is kifejtettem, a mászás lenne a legfontosabb, az ellentétes kéz-láb mozgás, az egyféltekék összehangolása. Ezért járókát csak akkor használjunk szerintem , ha biztonságba szeretnénk kis időre helyezni, mert éppen nem tudunk rá figyelni. Nem fél napokra. Inkább a nagy tér a jó megoldás, ahol mászhat, felállhat, ülhet, felfedezhet, bármit csinálhat kedvére, ha tudunk rá figyelni, és a lakásunk adottsága ezt megengedi.

Rugós hinta ( vagy trambulin)

Nekem miért nem?

A fel-le mozgás, ameddig a gyerek nem tud stabilan járni, természetellenes. Mozgásfejlődését nem segíti a „rugi”, hiszen ezt a mozgást a mindennapi életben nem alkalmazzuk, használjuk. Ha stabilan jár egyedül, akkor jöhet a trambulin és társai, de addig biztosan nem. Nálunk legalábbis.

Pépes étel és cumisüvegből táplálás hosszasan

Erre legjobb, ha elmondok egy történetet.

Gyógypedagógus,logopédus tanítványom, aki évtizedek óta praktizál, mesélte.

Anyuka 3 éves gyerekét vitte hozzá, nem értette, miért nem beszél normálisan a gyerek, folynak ki szájából a szavak…kiderült, hogy még mindig mindent pépesít az anyuka, és úgy eteti, a gyereknek az arc és rágóizmai egyáltalán nem fejlődtek megfelelően, amiatt, hogy nem volt rágásra motiválva.

Ugyanez a cumisüveg is, amikor és amint lehet, én ivópohárból adom, ehet kézzel szilárdat(pl. pufirizs, banán), később pedig műanyag villával.

Lehet, hogy macera és kosz+ sokkal több idő, de megéri.

Bébiétel kontra  főzőcske

Megmondom őszintén, én bébiétel párti vagyok.

Jujj, jujj, most biztos sokan lázadnak…és nem, nem a lustaság miatt.

Szerintem annyi bio-öko tökéletes összetételű bébiételt lehet kapni a piacon, ami nagyon szigorú ellenőrzésen esik át, csak az és annyi van benne, amennyi kell az életkornak megfelelően, és pont annyira pépes vagy darabos, amennyire szükséges, hogy nem tudod ezt otthon főzőcskével létrehozni.

Először is sajnos nem lehetünk biztosak abban, hogy a bionak árult tescós répa valóban bio e…hol/hogyan termesztették, stb.

Volt, hogy ott álltam a pultnál, meg akartam venni, és egy alkalmazott mondta, hogy tök felesleges a biocukkiniért 5x annyit fizetnem, mert hát nem is annyira bio…gondoltam magamban, fasza, akkor hagyjuk ezt.

Nem beszélve arról, hogy nem tudsz annyira kis mennyiséget csinálni a gyereknek, nem áll el sokáig, és minden nap 2x főzhetsz, hogy változatos legyen+ annyira pépesítsd csak, hogy azért még kelljen rágni… vagy kidobod a maradékot, vagy megeszed.

Hát igen, nem véletlen számol be sok anyuka arról a környezetemben, hogy azért híznak, mert a gyerek után mindig megeszik a maradékot…

Nem azt mondom, hogy nem szoktunk neki ételt készíteni, de szerintem 1 éves koráig tökéletes a bébiétel, ameddig nem eszik mindent, utána pedig már bármit ehet úgyis. Én nem vagyok emiatt minden nap főzés és sütéspárti a gyereknek, csak alkalmanként, amikor biztos vagyok benne, hogy tökéletes a származása és összetétele az összetevőknek. Gyümölcsöt, zöldséget persze lehet nyersen adni, de egyáltalán nem ellenzem mint sokan a bio-öko bébiételeket.

Cukor, só, keményítő, élesztő meg mindenféle szemét adalék nálunk kizárva.

Bili kontra szűkítő a WC-re

Itt még nem tartunk, de jövő tavasszal már fogunk, és erről is van egy elméletem.

Az otthoni bilizést mi mellőzni fogjuk, mert a bilire szoktatás, majd biliről WC-re szoktatás szerintem  egy felesleges külön procedúra. Először fellépővel és szűkítővel a WC-t fogjuk megpróbálni. Tudom, hogy sok gyerek fél a „nagy és szörnyű” WC-től, de szerintem egy próbát megér, hátha ki lehet hagyni a biliztetést. Sokaknál ki lehetett, nem lehetetlen a dolog.

Mi már most engedjük, hogy jöjjön a WC-be, megmutattuk neki, milyen, amikor lehúzzuk, és tetszett neki. 🙂 Nem könnyű a szobatisztaságra szoktatás, az biztos, és nagyon megoszlanak a vélemények az időpontot és technikát illetően, és biztosan más jön be mindenkinek, de ha lehet, mi kihagyjuk az otthoni bilit.

Szoktatásnál a textilpelenka használatát pártolom, mert a mai hiper szuper mindent beszívó, illatos, zenélő-beszélő méregdrága pelusokkal az a baj, hogy legtöbbször nincs kellemetlen érzete a gyereknek, hogy pisis.

A textilpelenkában sokkal inkább, ami a szoktatásnál fontos szempont lehet.

Cumi kontra ujjszopás

Nekem miért cumi?

Kisfiam alváshoz használja a kezdetektől, és sokat segített neki, de nap közben egyáltalán nincs rá szüksége.

Napjainkban már anatómiailag tökéletes fejlesztésű cumikat lehet szerintem kapni, ami sokkal kevesebb kárt tesz, mint az ujjszopás. Sajnos a közvetlen környezetemben volt több ujjszopó. Először is arról sokkal nehezebb leszoktatni, másodszor sokan véresre szopták/rágták az ujjukat, nem beszélve arról, hogy a felső fogazatot kitolja az ujjszopás, emiatt kifelé állnak a fogak sok esetben.

Tudom, hogy van, aki nem fogadja el a cumit, én most saját esetről írok.

Nálunk nem volt kérdés, hogy ha kell valami, akkor inkább a cumi legyen.

Bébiúszás

Nekem miért nem?

A búvárreflex fenntartása miatt. Amint ez már nincs, és tud a gyerek járni, jöhet a rendes úszástanulás! Ez az én elméletem, ezért soha nem vittem a gyereket bébiúszásra. Tudom, hogy sokan imádják, senkit nem szeretnék lebeszélni róla.

Csupán csak annyi, hogy nekem előbb járjon, mint ússzon. Ha pedig úszni tanítjuk, akkor ezt búvárreflex nélkül tegye.

Mózes és hordozó, ameddig csak lehet, vagy sport babakocsi

Amíg nagyon pici volt Lenny, addig természetesen mi is a mózeskosaras megoldás mellett voltunk, de amint lehetett, kicseréltük sportra.

Nekünk miért a sport?

Mert a gyerek egész nap engem lát otthon. Sétánál jobbnak láttam, ha a külvilágot is szemléli. Nem felém néz, hanem előre.  Nyisson a világra, az emberekre, fákra és virágokra. Nekünk bejött!

 

2 válasz
  1. Durucz Éva
    Durucz Éva says:

    Nekem nagyon tetszett ez az írás, mert látszik hogy minden téma át van tanulmányozva alaposan. A bébi ételeket mi is szeretjük vannak orvosok, akik még ajánlják is… A kompot a gyerekem saját ösztönéből nem fogadta el, hagyom had másszon amennyit csak akar és most már elindult. Annyira aranyos, ahogy vigyáz magára ne essen el és nem is bukdácsol “mint azok a gyerekek akik korán kezdenek el járni, van aki még össze is töri magát mert nem magabiztos a járása, hallottam…”
    Nagyon hasznos volt számomra ez a rövid összefoglaló, köszönöm.

    Válasz

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Érdekel a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük