Barion Pixel

A lenyűgöző partok és titkos barlangok hazája: Lagos

“Akkor most hová is költöztök?”

Kérdezték sokan mostanában és elárulom, egyenlőre sehová. Viszont kb. egy éve valóban és tudatosan keressük azokat az uticélokat, ahol akár hosszabb-rövidebb időre le is telepedhetnénk. Csak legyen ott jó idő, tengerpart, wifi a munkához és élhető környezet, normális árakkal.

 

Itt jött be a képbe Dél Portugália, ami rengeteg utazási blog első helyezettje európában a legélhetőbb úticélok listáján. Szinte egész évben kellemes az idő, kedvesek az emberek, nyugodt az élet és gyönyörűek a partok. Korábban szinte semmit sem hallottunk Algarve tartományról, Lagos vagy Faro városáról, mert nagyon kevés magyar jár oda nyaralni. Érdemes kora ősszel ide látogatni, mert az idő még tökéletes, a víz is meleg, viszont a turisták nagy nyári rohamát már elkerüljük.

 

Bécsből könnyen Faro-ba lehet jutni és egy 1 órás autózást követően máris Lagos-ban lehetünk. Itt találhatóak a tartomány legszebb partjai. Érkezés után az első napokban csak kapkodtuk a fejünket, mert hihetetlen volt, hogy következő sziklán túl egy még szebb, még titkosabb kis öböl van, aztán még egy és még egy. Mind várta hogy felfedezzük, hogy a kis barlangokon át beússzunk, vagy kayakkal beevezzünk. Ilyet még soha sehol nem láttunk korábban Európában.

 

De kezdjük az elején. Mi a Praia Dona Ana beach-től alig 200 méterre laktunk, és tudatosan, térkép alapján választottuk ki a szállást, mert így séta távolságra volt minden nagyobb nevezetesség a környéken. Ez az egyik legszebb és leglátogatottabb part a környéken, de 1 kilométeren belül még 4 másik szebbnél szebb part várta hogy eldöntsük, melyik nap hová szeretnénk lesétálni.

 

Innen egészen a félsziget végén található világítótoronyig (és még azon is túl) lehet túrázni, futni, a part mentén SUP-ozni vagy kayakozni igény szerint. Ezek közül mindegyiket érdemes kipróbálni, mi is ezt tettük. Reggel 7.30kor indul minden nap a vezetett SUP Surf túra a Praia Dona Ana partról, ahol két nagyon jó fej portugál srác mutatja meg 2 óra alatt a part mentén található kis öblöket, titkos barlangokat a 8-10 fős csoportnak. Ilyenkor még nincs tömeg, a napfelkeltében indulsz el, béke és nyugalom van mindenhol. Fantasztikus élmény volt, ne hagyjátok ki ha arra jártok!

 

 

Az ellentétes irányban pedig ott van Lagos városa, rengeteg étteremmel, óvárossal, kikötővel, friss tengeri ételekkel. A helyiek végtelenül kedvesek és bár nem mindig beszélnek nyelveket, biztosan segítenek neked ha bármilyen problémád akadna.

 

Kétszer voltunk nagyobb kiránduláson a 10 napunk alatt. Egyszer Ferragudo-ba mentünk át ahol egy másik világítótornyot és a mellette lévő inkább helyiek által kedvelt kis partot néztük meg. (Praia dos Caneiros a neve és a helyi sofőr szerint az egyik legjobb part a környéken, ő is ide jár és kérte is hogy ne mondjuk el senkinek a nevét ha hazaértünk….ezt sajnos nem ígérhettük meg neki 🙁 ) Egy másik alkalommal pedig a Portimao-ba mentünk be körülnézni, ami az egyik legnagyobb város errefelé.

 

Hosszabb kint lét esetén érdemes pár napra autót bérelni (szinte mindenki bérel aki idejön) és úgy felfedezni a környező kisvárosokat. Albufeira-tól Sagres-ig számtalan helyen meg lehet állni és rengeteg partot fel lehet felfedezni mindössze 60-70 kilométer autózással.

 

Mi sem láttunk még mindent ezen a környéken és Lisszabon-ba és el kell látogatnunk majd, úgyhogy biztosan visszatérünk még ide. Kevés helyen jártunk eddig ahová akár többször is szívesen visszamennénk, de Portugália mindenképpen közöttük van.

 

És még egy tipp:

Este 9 után kiürülnek a partok, így ha van hozzá kedvetek nagyon romantikus kis kitelepülős randit lehet szervezni a holdfényes tengerpartra. Takaró, gyertya, egy üveg pezsgő…vagy amit akartok. 🙂 Hétközben senki sem fog zavarni benneteket ha találtok egy jó helyet. Hajrá! 🙂

 

Nézd meg az utibeszámoló kisvideónkat Lagosról ITT!

Pirner Alma

A szerzőről

Szia, Pirner Alma vagyok. Folyamatosan frissülő blogbejegyzéseimmel inspirállak, hogy megtaláld a saját utadat, és olyan életet élj, amilyet csak szeretnél.

Kategóriák

További bejegyzések a szerzőtől

Életvezetés

Milyen ajándék kell egy igazi NŐNEK?

Mire vágyik egy igazi Nő? Milyen ajándékra van leginkább szüksége? Lepd meg magadat vagy szeretteidet a leghasznosabb ajándékkal, amit adhatsz és indulj el az önismeret útján!

Tovább olvasom