Barion Pixel

Feszesítő szabadtéri edzésgyakorlatok arra az esetre, ha rendszerint kevés időd jut a rendszeres mozgásra

Hogyan végezhetsz minőségi és intenzív edzéseket még akkor is, ha alig akad hely a zsúfolt naptáradban? Erre a kérdésre mutatok hathatós megoldást a cikkben, tavasz lévén főként a szabadtéren alkalmazható gyors és eredményes mozgásformákra koncentrálva.


Ezért lesz a HIIT edzés az új kedvenc kültéri mozgásformád

Az angol High Intensity Intervall Training rövidítéséről beszélünk. Rendkívül intenzív szakaszok, majd viszonylag rövid pihenők körforgásos ismétlődésén alapul. Ennél jobb választás nem kell, ha kevés időd van edzeni, viszont alaposan meg szeretnéd dolgoztatni a tested.

A HIIT edzés hatására nemcsak az elégetett kalóriák számát fokozhatod, de a fokozottabb anyagcsereszint az edzést követően még órákig fennmarad. Ráadásul az állóképesség fejlesztésen és zsírégetésen túl a tested formálásában és az izomépítésben is segít.

A HIIT edzés egész testes, minden fő izomcsoportot átmozgató igazi „hullámvasút”. Egy telefonon vagy stopperórán kívül semmilyen extra felszerelés nem kell hozzá. Mindjárt a „hogyan csináld” kérdésre is rátérek.

Ezzel a kültéri HIIT edzésprogrammal garantált lesz a hatékonyság

Ezt a szűk 5 perc alatt letudható gyakorlatsort szinte bárhol végezheted. Miután kész vagy, jöjjön két perc pihenő, majd menj végig a gyakorlatokon újra. Ezt annyiszor ismételd el, ahogy az időd és persze az erőállapotod engedi. Jöjjenek tehát a gyakorlatok:

1. Burpeek

Csípőszéles terpesz a kiindulás, majd a térdek hajlításával ereszkedj guggolótámaszba. Innét ugorj hátra a lábaiddal fekvőtámaszba. Ha ez megvan, akkor ismét guggolótámasz, majd felugrás. 45 másodpercen át annyiszor ismételd meg, ahányszor csak bírod.

2. Hegymászás

Fekvőtámasz a kiinduló helyzet, a két tenyérrel a földön, a lábak hátul kinyújtva. A törzsizmod megfeszítésével és a gerincedet egyenesen tartva hajlítsd be a térded, és emeld a bal lábadat a mellkasodhoz. Miután a bal láb visszatért a kiinduló pozícióba, jöhet ugyanez a jobb lábaddal is. 45 másodpercen át itt is a lehető legtöbb ismétlés a cél.

3. Helyben futás magas térdemeléssel

Az időkeret most is 45 másodperc, a feladat pedig egyszerűen a térdeidet jó magasra húzva helyben futni, lehetőleg minél magasabb tempóban.

4. Fekvőtámasz

Ezt a gyakorlatot bizonyára kívülről ismered. A lényeg, hogy akármennyire is fáj, tarts ki és tegyél bele minél több ismétlést.

5. Hasprés

Hanyatt fekszel, az ujjaid pedig a halántékodnál. Enyhén behajlítva húzd a jobb térdedet a mellkasodhoz. Közben a törzsed úgy fordítsd, hogy a bal könyököd érjen a térdedhez. Miután visszatértél a kezdőpontba, jöhet ugyanez a másik lábbal. 45 másodpercig megyünk itt is.

Időhatékony és roppant hatásos kültéri mozgásformák a HIIT edzésen túl

Kihagyhatatlan ziccert jelent, ha akad a közelben szabadtéri edzőpark. Itt aztán kedvedre mehet a húzódzkodás, a cardio és az erősítés. De alternatívaként az is tökéletesen megteszi, ha egy-egy pad segítségével végzel erősítő és nyújtó gyakorlatokat.
De ha más nincs, akkor a 10 fekvőtámasz, 40 méter intenzív sprint, majd 40 méter laza séta hármas körkörös ismételgetése is megteszi. Különösen akkor, hogyha a szűkös időbeosztásod ellenére heti három vagy négy alkalommal sikerül beletenni legalább 30 percet.

Egyébként sokszor csak elkezdeni nehéz. A mozgás okozta endorfin löket hatására úgyis elkap a gépszíj, és alig várod majd az újabb és újabb szabadtéri edzéseket.

Bónusz tipp

Egyszerű, praktikus és látványos eredményeket hozó alakformáló gyakorlatokkal várlak az ingyenes Basic Body Workout otthoni edzésprogramomban.

Pirner Alma

A szerzőről

Szia, Pirner Alma vagyok. Folyamatosan frissülő blogbejegyzéseimmel inspirállak, hogy megtaláld a saját utadat, és olyan életet élj, amilyet csak szeretnél.

Kategóriák

További bejegyzések a szerzőtől

Életmód

Hidratálj tudatosan!

Az egészséges életmód elkötelezettjei gyakran kerülnek nehéz helyzetbe, hiszen a legfrissebb kutatási eredmények sokszor cáfolnak rá a korábban rendíthetetlennek hitt táplálkozási ajánlásokra.

Tovább olvasom