Barion Pixel

A vendéglátás missziója

Számomra az ötödik évszak. A szeretetről szól. A külső-belső ragyogás pillanata. Az otthonunk dekorálása, szeretteink megvendégelése, szívből szóló gesztusok és némi csillogás a gardróbunkban.
Kell ettől több a boldogsághoz?

A vendéglátás a GALATEO szíve, igazi próbatétele ismereteinknek. Altruizmus, udvariasság és kedvesség. Mindez ésszerű, funkcionális jótanácsokkal alátámasztva.

A háziasszony.

Nem egy szerepkör, misztikus képességekkel és emberfeletti intuíciókkal rendelkezik. Az idei merev szabályok a Koronavírus által határokat szabnak szinte az egész világon a népes vendégeskedésnek. Miután épp csak ismerkedünk az ünnepi etikettel, remek lehetőség lesz szűk családi körben kipróbálni tudásunkat, tapasztalatot szerezni.

Jövő karácsonyra a blogot olvasva már igazi mesterei leszünk a vendéglátásnak!

Coffee cup over Christmas lights bokeh in home on wooden table with flowers on a background and decorations. Winter mood, holiday decoration, magic Christmas.

Meghívás.

A dátum kiválasztása az első és legfontosabb lépés. Karácsonyi koncertek, záró munkavacsorák, futball mérkőzések mind-mind szabotáló események lehetnek a vendégség sikerét tekintve. Időben szükséges – minél távolibb az ismeretség annál hamarabb – informálni a kedves meghívottakat, lehetőleg írott formában. Gyönyörű gesztus egy egyszerű, elegáns papíron a kézzel írott meghívó (nyugodtan készíthetik a gyerekek is ha családi körben tervezzük az ünneplést).

Azonban ha mégis a technológia csodájához fordulunk, udvariasabb egy telefonhívás mint az sms és korszerű társai. Minden esteben feltüntetve a hely, dátum és az érkezési időpont édeshármasát.

Atmoszféra.

Nagy valószínűség szerint idén csak a nagymama és esetleg a nagynéni babakocsival fog érkezni – nem a nagylétszámú összejövetelek ideje ez most – de mindez nem változtat a háziak feladatkörén. Hómentes, kivilágított utcaszakasz fogadja a meghívottakat és természetesen a vendéglátó a kapuban, szükség esetén esernyővel (ez a távozáskor is így zajlik).

Karon fogva segíti a nagymamát és igény estén hasznossá teszi magát a babakocsi körüli teendőkkel is. Otthonukba lépve kellemes, tiszta környezet várja az érkezőket, a megfelelő hőmérséklet vendégszeretetünket és a komfortérzetet növeli.

Míg a ház ura vagy a nagyobb gyermek a kabátok elrendezésében segíti a vendégeket, mi háziasszonyok néhány kedves szóval fogadjuk a társaságot. Gondoskodjunk jó előre a táskák és kabátok megfelelő tárolásáról. Érdemes megtervezni az atmoszférát a létszám tükrében is. Néha elegendő elfordítani az étkezőasztalt és máris plusz centiméterekkel gazdagodik az étkező vagy épp meseszép panoráma nyílik a karácsonyfára.

Ebben a néhány sorban épp csak betekintést nyerhettünk a vendéglátás csodálatos világába. Az elkövetkezendő bejegyzések során alkalmunk lesz elkalandozni az asztal körüli teendőkben, az ünnepi öltözködéssel foglalkozni és az ajándékozás nemes gesztusát elsajátítani a MODERN ETIKETT szabályai szerint.

/Hagymásy OrSi/

Hagymásy Orsolya

A szerzőről

Saját családomon túl szeretnék minél több embernek boldogságot, önbizalmat és kiegyensúlyozottságot ajándékozni.

Kategóriák

További bejegyzések a szerzőtől

Életvezetés

A kedvesség művészete

Modern etikett, viselkedéskultúra, a kedvesség művészete. Sokfélképpen definiálhatjuk a GALATEO kifejezést. Egy valódi ÉLETTSTÍLUS. Tanulható és remekül hasznosítható jó tanácsok mindennapjainkhoz.

Tovább olvasom
Életvezetés

A vendéglátás missziója

Számomra az ötödik évszak. A szeretetről szól. A külső-belső ragyogás pillanata. Az otthonunk dekorálása, szeretteink megvendégelése, szívből szóló gesztusok és némi csillogás a

Tovább olvasom
Életvezetés

Az ajándékozás titkai

Az ünnepi előkészületek során a mai bejegyzéssel belépünk a GALATEO szívébe. Az ajándékozás mint gesztus (és nem mint kereskedelmi tevékenység) mások iránti kedvességünk,

Tovább olvasom
Életvezetés

Az ajándékozás titkai

Az ünnepi előkészületek során a mai bejegyzéssel belépünk a GALATEO szívébe. Az ajándékozás mint gesztus (és nem mint kereskedelmi tevékenység) mások iránti kedvességünk,

Tovább olvasom
Életvezetés

Az otthon varázsa

Az elmúlt bejegyzésben megkezdtük közösen egy kicsit szebbé, nyugodtabbá varázsolni az ünnepi készülődést a MODERN ETIKETT rugalmas, praktikus szabályait követve. A vendéglátás missziója

Tovább olvasom