Az elmúlt bejegyzésben megkezdtük közösen egy kicsit szebbé, nyugodtabbá varázsolni az ünnepi készülődést a MODERN ETIKETT rugalmas, praktikus szabályait követve. A vendéglátás missziója
Nézzük mi is történik a vendégek érkezésekor.
Aperitívó
Ha a nyugati kultúra aperitivó italának hódolói vagyunk, ez lesz az a pillanat mikor megkínálhatjuk érkező vendégeinket. Mindez lehetőség szerint a vacsora-, ebédzónától elkülönült helyen történjen. Nem kell feltétlenül egy palotában élnünk, tökéletes lesz a mindennapokban könyvespolcként szolgáló bútordarabunk is. A lényeg hogy tiszta, pormentes legyen és elegendő helyet garantáljon a szervírozáshoz.
Ez az attitűd pontosan azt a néhány percet teszi kellemesebbé amíg összeér a társaság.
Ha jobban belegondolunk: miért is büntetnénk kényelmetlen várakozással és üres pohárral egyetlen pontosan érkező vendégünket? (Az öt perc késés – kizárólag ebben a szituációban – udvarias időzítés ha valakinek az otthonába vagyunk hivatalosak, ennyi idő pontosan elegendő lesz a háziasszonynak a kötény elrejtéshez és a rúzs megigazításához).
Ajándék
A következő bejegyzésben részletesen fogunk foglalkozni az ajándék témával, itt és most csak annyit hogy a háziasszony, gyerekek vagy épp a ház ura illemtudóan megköszöni a kapott apróságot és felfedi tartalmát a vendégek előtt, kifejezve örömét és köszönetét.
Az ünnepi megjelenés
Az asztal dekorálásnál feltétlenül vegyük figyelembe vendégeink kényelmét (45 cm személyenként – 2.5 cm a tányér az asztal szélétől az egy személyre számítandó kényelmi zóna az asztal felületén) és az est alaptémáját melyet már a meghívás pillanatában tudatosan meghatároztunk. Lehet egy szín, egy forma.
Természetesen mindez nem azt jelenti hogy ha a karácsonyfát piros pompában álmodtuk meg idén tűzoltólaktanyának fog kinézni az otthonunk. Egy piros körömlakk esetünkben, piros asztaldísz a fókuszban és a fenyőfa háttérként tökéletesen elegendő lesz. A háziasszony mind öltözetében, mind viselkedésében nem az adott alkalom főszereplője.
Vendégszeretetéről, az est színvonaláról és a mindent körülölelő harmóniáról fognak rá a kedves vendégek emlékezni és még véletlenül sem kihívó ruhájáról, vagy a roskadásig díszített asztalról. Az asztali dekoráció, a fogyasztott étel, a beszélgetések mind-mind egyedi ízléseket, családi tradíciókat követnek a karácsony esetében. A siker titka a minőségben rejlik és nem a mennyiségben!
Édes, kedves végszó
A vendégség utolsó szakasza az édesség, kávé, likőrök és tea különlegességek fogyasztása funkcionális és elegáns ha a ház egy eltérő helyiségében történik. A nappali tökéletes lehet erre kicsit mozgalmasabbá téve az estét.
A következő bejegyzésben az ajándékozás nemes gesztusával fogunk foglalkozni.
Választ kapva sok-sok érdekességre: kinek mit illik ajándékozni, milyen módon adjuk át és fogadjuk vendégeink, szeretteink figyelmes apróságait.
/Hagymásy OrSi/