Barion Pixel

Kár, hogy azt hiszed, te ehhez kevés vagy

Tényleg kevés vagy a környezetvédelemhez?

“Sajnos nem rajtam múlik!” “Egyszer élünk, úgyhogy ez még belefér!” “Máshol van a baj…”

Halljuk ezt oly sokszor, és mondogatjuk magunknak is, amikor tudattalanul élünk, vásárolunk, fogyasztunk. Mert a jóléti társadalomban (még!) megtehetjük. Értem én, hogy nem lehet egyik napról a másikra 180 fokos fordulatot venni a környezetvédelemmel kapcsolatosan, és azonnal #zerowaste életvitelt folytatni, de azért fokozatosan is tehetnénk lépéseket.

A környezettudatosság nagy része a nők kezében van

Nők! Mint mindig, most is hozzátok szólok, mert mint mindig most is bennetek hiszek. Ti  ugyanis komoly lépéseket tudnátok tenni egy sokkal környezettudatosabb életért.

Javarészt Ti neveltek gyereket és férfiakat is, Ti feleltek a bevásárlásokért, a háztartásért, azért, hogy mi kerül az asztalra és milyen ruhát visel a család nap mint nap. Hatalmas ezért a felelősségünk, de arra kérlek inkább fogd fel ezt egy óriási lehetőségként.

Én hiszek bennetek, és azt gondolom, NEM VAGYUNK KEVESEK.

4 éves a gyermekem. Mi lesz vele 20 és múlva? Amikor még fiatal ember lesz, és előtte lesz akár 80 év? És ha neki is lesz gyermeke? Amikor ebbe bele gondolok, összeszorul a szívem, mert sajnos jelenleg nem úgy néz ki hogy egy szebb és jobb világban élnek majd.

Nőtársaim!

Sokkal nagyobb hatalom és erő van a kezetekben, mint azt gondolnátok! Lépj Te is, és tegyél napi szinten egy környezettudatosabb és egészségesebb életért, ami hosszú távon, összefogva, megváltoztathatja a világot. Ezzel a pár kezdő lépéssel segíteni szeretnélek, hogyan élhetsz tudatosabban, és nevelheted erre a környezetedet is.

A kicsi is elég lesz. Kezdésnek.

Alapok egy környezettudatosabb életért

Vásárolj tudatosan, csak annyit, amennyit el is fogyasztotok. Mindig listával menj, és tervezd meg a heti menüt előre, így sokkal kevesebb étel kerül kidobásra. A legtöbben sokkal többet esznek mint kellene, mondhatni zabálnak, falnak, csak azért, mert megengedhetik maguknak. Mi lenne, ha csak akkor ennénk, amikor éhesek vagyunk, és csak annyit, ami elég ahhoz, hogy jól lakjunk? Ne étellel és nasival jutalmazzuk magunkat!

Próbálj meg helyi termelőktől várárolni, annak az évszaknak megfelelően, ami éppen van. Részesítsd előnyben az évszak szerinti táplálkozást, aminek nem csak egészségügyi előnyei vannak, de sokkal fenntarthatóbb, és környezettudatosság szempontjából sem utolsó.

Gyűjtsd szelektíven a hulladékot, és próbáld meg minimalizálni a háztartási szemetet. Ne használj műanyag zacskót bevásárláskor, vigyél magaddal textilt! Ne vásárolj műanyagpalackos üdítőket, elviteles ételeket és ne használj szívószálat. Próbáld meg a papír csomagolású termékeket előnyben részesíteni a műanyag csomagolással szemben.

Használj víztisztító kancsót, vagy csapra szerelhető víztisztító berendezést, mondj nemet a műanyag palackos vízre, és még pénzt is spórolhatsz! 25 évvel ezelőtt még nem is létezett itthon ez az ásványvíz mánia, mégis felnőttünk valahogy.

Ne egyél minden nap húst, tarts rendszeresen húsmentes napokat.

Minimalizáld az élevezeti cikkek fogyasztását. Tanuld meg máshogy is élvezni az életet és jutalmazni magadat.

Ahová megteheted, menj biciklivel vagy gyalog. A kerületben, ahol laksz, nem kell kocsival menned a pár kilóméterre lévő üzletekbe, vagy ügyeket intézni. A környezetvédelem mellett ezt az alakod és az egészséged is meghálálja.

Használj a háztartásban energiatakarékos LED izzókat, csak olyan tisztítószereket, amik természetesek, és csak annyit, ami igazán szükséges.

Nem kell mindent megvenni! Kérj kölcsön olyan dolgokat, amiket tudod, hogy nem fogsz egy életen át használni. (pl. gyerekholmik) Ez nem csak a pénztárcád miatt fontos.

Nyugodtan vásárolhatsz “second hand” boltban is, és a gyerekednek is vehetsz ilyen helyen ruhákat. Mi rendszeresen vásárolunk használt ruhát is a fiunknak, ismerősöktől is elfogadunk ilyen ruhákat, és cserébe mi is segítünk nekik, amikor csak megtehetjük.

Selejtezz gyakran, és ne halmozz. Amit nem használsz nap mint nap, szelektáld ki, ajándékozd el, vagy add oda a rászorulóknak.

Ez nem csak a  te lelki világodnak tesz jót, hanem a másik emberének is.

Ne vegyél felesleges giccseket és ajándékokat a környezetednek, inkább ajándékozz élményt. Sokkal maradandóbb, hasznosabb, és környezettudatosabb.

Szokj le a nassolásról, és szoktasd le a gyereked is, ha már rászokott. Ne használj pálmaolaj tartalmú termékeket. Pl. csokoládé, nutella, kekszek, péksütemények, készételek. Gyakorlatilag majdnem mindenben megtalálható, amihez növényi olaj szükséges. Az olajpálmák telepítése miatt iszonyatos mennyiségű erdőt irtanak ki nap mint nap. Ha viszont csökken az ilyen termékek iránt a kereslet, fel fogják számolni őket, mert egyszerűen nem éri meg termeszteni.

Nézd meg, milyen kozmetikumokat, és sminket használsz. Rengeteg natúrkozmetikum kapható a piacon, és abból is csak annyit vegyél, ami valóban szükséges.

Ahol csak tudsz, online-osíts. Nem kell a papír alapú számla, levél, és még sorolhatnám. Nem csak időt takarítasz meg az online csekkfizetéssel, de a környezetet is véded vele.

Figyelj oda a tudatos vízhasználatra, és erre tanítsd meg a gyereked is. Ne indítsd el a mosógépet, ha csak félig van tele, ne folyasd a vizet fogmosás közben, ne engedd minden nap tele a kádat fürdéskor.

Mondj nemet az “all you can eat”-re, az “all inclusive”-ra és a gyorséttermekre. Ezeken a helyeken kerül kidobásra a legtöbb étel, és rengeteg műanyag szemetet is termelnek.

Támogasd azokat a cégeket, szervezeteket és embereket NYILVÁNOSAN is, akik kiállnak a környezettudatosság mellett.

Írányítsd igazi NŐKÉNT okosan és tudatosan a családod életét.

Köszönöm ha már most is így cselekszel.

Pirner Alma

A szerzőről

Szia, Pirner Alma vagyok. Folyamatosan frissülő blogbejegyzéseimmel inspirállak, hogy megtaláld a saját utadat, és olyan életet élj, amilyet csak szeretnél.

Kategóriák

További bejegyzések a szerzőtől

Nőiesség

Hogyan legyél JÓ NŐ?

A JÓ NŐ definícióját sokan félreértelmezik, és a részletekben elveszve az öltözködés, stílus, alakformálás és szépészeti beavatkozások témakörében keresik a megoldást. Pedig egy

Tovább olvasom