Barion Pixel

Így iktasd ki az életedből a káros és nemkívánatos érzelmi evést

Élhetek a gyanúperrel, hogy időnként bizony meg-megesik veled is a különféle erőteljes érzelmi hatások evéssel történő kompenzálása? Gond egy szál se, mert ebben a bejegyzésben segítek végre megszabadulni a nemkívánatos érzelmi evéstől.

Mit hívunk egyáltalán érzelmi evésnek, és mi a kiváltó ok mögötte?

Az érzelmi evés egy ravasz és borzasztóan ártalmas pótcselekvés. Azt jelenti, hogy valamilyen érzelmi feszültséget igyekszel csillapítani az evéssel. Testileg és lelkileg is romboló hatású, hiszen nemcsak túlsúlyhoz vezethet, közben még egy jókora lelkiismeret furdalást is kiválthat az önbizalmad rombolása mellett.

„Kaja-szexként” vagy „stresszevésként” is szokás titulálni. Viszont az érzelmi evés kismillió tényezőből eredhet, úgyhogy nagy hiba volna csakis a negatív töltetű impulzusok mentén keresni a kiváltó okait.

Ne gondold, hogy érzelmi evést kizárólag negatív impulzus válthat ki

Az érzelmi evés lényege tehát, hogy valamiféle komoly érzelmi kilengés hatására jelentkezik ellenállhatatlan inger az evésre. Mondjuk, ha egy fájdalmas szakítás miatt leszel szomorú, amikor nagyot csalódtál egy gyerekkori barátnődben, vagy a munkád elvesztése miatt érzel kínzó stresszt.

De akkor is szélvészként törhet rád az ehetnék, ha egyébként túláradóan boldog vagy. Sokan ezért falnak be két-három habos süteményt is a zsírégető edzések jutalmaként, de a kiemelkedő üzleti sikerek okozta endorfin löket hatására is jelentkezhet késztetés a hűtő kifosztására.

Mivel az érzelmi evés káros és destruktív szokás, ezért célszerű minél gyorsabban kiiktatnod az életedből. Nézzük is meg ennek a lépéseit.

Elsőként az impulzus azonosítására célszerű fókuszálnod

Ismerned kell az „ellenséget” ahhoz, hogy végérvényesen megszabadulhass tőle. Úgyhogy meg kell tanulnod azonosítani azt, amikor kérlelhetetlenül tör rád az érzelmi evés. Légy résen tehát akkor, amikor

  • csaknem megveszel egy falat finomságért, pedig pont egy órája ettél utoljára;
  • amikor „mindegy, csak valamit” felkiáltással esel neki a csoki gyűjteményednek;
  • és ha bevásárlás közben azt érzed, szíved szerint a fél polcot betennéd a kosaradba.

Az érzelmi evés tipikus sajátja, hogy az inger hirtelen tör rád, borzasztóan intenzív, teljesen kikapcsolja az agyad, miközben a bioritmusod szempontjából racionális oka nincs. Ha legközelebb ilyet érzel, kérdezd meg magadtól:

  • Mikor ettél utoljára? /ha legfeljebb 2-3 órája, az mindenképp gyanús kell hogy legyen/
  • Kaptál-e bármiféle rossz vagy jó hírt az elmúlt percekben?
  • Milyen passzban vagy épp? Mennyire leng ki az érzelmi állapotod pozitív vagy negatív irányba?

Minél többször sikerül nyakon csípned ezt a csalfa érzést, annál könnyebb lesz száműzni az életedből.

Jótékony szokások, hogy végre magad mögött hagyhasd az érzelmi evést

Kezdd a változást a környezeted átalakításával. Ne legyenek szem előtt a nassolni valók, a konyha helyett dolgozz vagy olvass inkább a lakás egy más pontján, és persze mozdulj ki minél többször.

Vezess evésnaplót, ma már rengeteg felhasználóbarát mobilalkalmazás segít ebben. Dobd ki otthonról az édességet, a kamrát pedig töltsd fel egészséges élelmiszerekkel a tudatos táplálkozás jegyében.

A kiegyensúlyozott lelkiállapot fenntartása végett pedig legyen az életed szerves része a rendszeres testmozgás, és törekedj a minőségi társas kapcsolataid ápolására. Így testileg és lelkileg is balanszban lehetsz, „könnyes” búcsút véve az érzelmi evés szokásától.

Pirner Alma

A szerzőről

Szia, Pirner Alma vagyok. Folyamatosan frissülő blogbejegyzéseimmel inspirállak, hogy megtaláld a saját utadat, és olyan életet élj, amilyet csak szeretnél.

Kategóriák

További bejegyzések a szerzőtől

Életmód

Te is édesszájú vagy?

Az emberek többsége iszonyatosan édesszájú. Amikor a táplálkozáskutatók az elhízás okairól beszélnek, ami sajnos a magyarok 60%-át érinti, sokszor emlegetik a nem megfelelő

Tovább olvasom
Életvezetés

Hogyan alkalmazkodj az otthoni munkához?

Ha esetleg megkérdeznéd az embereket rólam, valószínűleg azt mondanák, abszolút extrovertált és társaságkedvelő vagyok. Hisz 16 évet dolgoztam színpadon közönség előtt, rengeteg előadást

Tovább olvasom