Az önbizalom növelés bizonyítottan eredményes gyakorlatai

Mi a titka a sziklaszilárd önbizalommal rendelkező személyeknek, akikről csak úgy sugárzik, hogy rendben vannak önmagukkal? Mik az önbizalmad erősítésének hatékony módszerei, amiket már a mai naptól is elkezdhetsz alkalmazni?

Ezekre a kérdésekre találsz részletes válaszokat a bejegyzésben. Olvasd végig a cikket, ültesd gyakorlatba a leírtakat, és nemsokára tapasztalni fogod a pozitív változásokat.

Megingathatatlan önbizalmat szeretnél? Először fogadd el önmagad!

Az önfejlesztésre és önbizalomépítésre fordított többszázezer forintos képzések és a magas hozzáadott értékkel bíró könyvek is teljesen haszontalanok, ha nem tanulod meg elfogadni önmagad. Önelfogadás hiányában ugyanis lehetetlen stabil önbizalmat építeni.

Jól tudom persze, hogy ez a „fogadd el önmagad” feladat nem a legegyszerűbb. Évekkel ezelőtt egy-egy kéretlen komment a videóim alatt bennem is okozott kételyeket. Aztán elkezdtem tudatosan dolgozni rajta, hogy a külső tényezők kevésbé tudjanak megingatni.

Habár a tanulás kétségtelenül fontos, a sziklaszilárd önbizalom építésének nulladik lépése az önelfogadás. Fogadd el a tested, a személyiséged, az adottságaid, a múltad és a korábban elkövetett hibáid. Hihetetlenül felszabadító érzés lesz.

A gyengeségeid valójában álruhába bújt erősségek

Hadd szemléltessem ezt az állítást egy személyes példán keresztül. Hosszú évekig tekintettem hátrányként arra, hogy türelmetlen ember vagyok. Míg rá nem ébredtem, hogy ez a tulajdonságom valójában előnyömre is válhat.

A türelmetlenségemnek hála ugyanis szuperül teljesítek a time menedzsment terén. Vagyis rendszerint jól osztom be az időmet, sosem késem, mondhatni a nap huszonnégy órájából képes vagyok huszonötöt kihozni. Vagyis ami látszólag hátrány, az könnyedén előnnyé formálható.

Hogyan formálj erősségeket a gyengeségeidből? Elsőként találd meg őket. Egy üres papírra sorold fel minden erősséged és gyengeséged. Ha biztosra szeretnél menni, kérdezz meg néhány közeli barátot vagy családtagot is.

A gyakorlat második része pedig magától értetődő. Kezdj el azon gondolkodni, hogy az eredményül kapott gyengeségek milyen élethelyzetekben válhatnak az előnyödre?

Ne akarj mindenkinek megfelelni, ha a stabil önbizalom építése a célod

Bármennyire is erőlteted, egyszerűen nem tudsz mindenkinek megfelelni. Úgyhogy jobban jársz, ha elengeded a mindenkinek megfelelni vágyást. Pláne annak fényében, hogyha mások véleményére alapozva igyekszel változtatni, azzal indokolatlanul sokat kockáztatsz.

Az én cikkeimet és videóimat például sokan követik azért, mert nem félek őszintén hangot adni a véleményemnek. Szerinted mi történne akkor, ha mostantól inkább csendben maradnék, vagy ködösítve fogalmaznék?

Jó eséllyel sokan pártolnának el tőlem azok közül, akik pont a szókimondó stílusom miatt kedvelnek. Ezt pedig egyáltalán nem szeretném. Szóval, neked is ezt javaslom: merj hangot adni a véleményednek és ne akarj mindenkinek megfelelni. Hidd el, úgysem tudsz.

Az önbizalomépítés kulcsa nemcsak a külsőségekben rejlik

Biztosan találkoztál már olyannal, amikor egy-egy sokak által irigyelt és nagyra becsült személy látszólag indokolatlan szépészeti beavatkozások sorozatának teszi ki magát, majdhogynem a felismerhetetlenségig megváltoztatva a külsejét.

Ilyen az, amikor valaki csakis a külsőségekben keresi az önigazolást. Óva intelek ettől a zsákutcától. A külső ugyanis mindössze egyetlen tényező, önmagában még nem vezet szilárd önbizalomhoz. Minél inkább elmerülsz a külsőségekben, annál inkább hajlamos leszel megkérdőjelezni önmagad.

Szóval, tudatos belső munkát is végezned kell a megingathatatlan önbizalom kifejlesztéséhez. Ha pedig nem egy tökéletesnek gondolt célt tartasz a szemed előtt, hanem a fejlődésedre koncentrálsz, azzal a folyamat sikerét is erőteljesen megtámogathatod.

Összegzés

Ha megingathatatlan önbizalomra vágysz, akkor elsőként önmagad elfogadásával indítsd el a folyamatot. Ne akarj megfelelni mindenkinek, és persze ne csak a külsőségekben gondolkodj.

Pirner Alma

A szerzőről

Szia, Pirner Alma vagyok. Folyamatosan frissülő blogbejegyzéseimmel inspirállak, hogy megtaláld a saját utadat, és olyan életet élj, amilyet csak szeretnél.

Kategóriák

További bejegyzések a szerzőtől

érzelmi evés
Életvezetés

Láss tisztán, és légy tudatos!

Női problémák, amik mindenkit érintenek, és keresztbe húzhatják a fejlődésedet (hormonrendszer, menstruáció, kötőszöveti problémák és élelmiszerek, amiket nem kellene fogyasztani) Nőként sokkal bonyolultabban

Tovább olvasom