Az emberek többsége iszonyatosan édesszájú. Amikor a táplálkozáskutatók az elhízás okairól beszélnek, ami sajnos a magyarok 60%-át érinti, sokszor emlegetik a nem megfelelő zsírok fogyasztása mellett, az édesszájúságot és a “kenyér jellegű” ételek iránti ragaszkodást. Ezek nagy mértékben felelősek nemcsak az elhízásért, de cukorbetegségért, szív és érrendszeri megbetegedésekért is. Továbbá sokszor a viselkedészavarokért, emésztési problémákért és allergiákért is.
A cukor és a gabona függőséget okoz, nem véletlen tehát a ragaszkodás
Minél többet eszel, annál többet kívánsz, közben pedig tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban igencsak szegények ezek a „készételek” és agyon finomított édességek. Sokszor egyébként a csoki iránti ellenállhatatlan vágynak tápanyaghiány is lehet az oka. Például magnézium hiány, az édesség iránti vágynak pedig a C-vitamin hiány. Az édességek iránti olthatatlan vágy összefügg a kialvatlansággal és kimerültséggel is, mert sokszor azt gondoljuk, ezek kellő energiát adnak a naphoz, ami hatalmas tévedés. Mivel felnyomják a vércukorszintet, amire van egy nagy inzulin válasz, csak pillanatnyilag működnek. Majd miután bezuhan a vércukorszint újra ránk tör a farkaséhség. Ebben az állandó fel és le mozgásban pedig teljesen kimerül a hasnyálmirigy.Érzelmi evés
Amit még nem említettem, pedig nők esetében szinte 90%-ban kellene róla beszélni, az az érzelmi evés, nassolás. Sokszor akkor is esznek, amikor nem kellene, csak stresszesek, bánatosak, unatkoznak, idegesek, fáradtak, frusztráltak vagy éppenséggel szeretet, esetleg szexhiányuk van. Ott van még továbbá a szeretet kimutatása az etetéssel, amit sokan otthonról hoztak. Emlékezzünk rá amikor a nagyi megsütötte a finom süteményt, és kötelező volt belőle többször is enni, különben megsértődött. Sokszor ezt adjuk tovább, teljesen helytelenül a gyerekeinknek, amikor úgy akarjuk kimutatni a szeretetet, gondoskodást, jutalmazást, hogy édességekkel vagy csokival tömjük őket. Aztán pedig nem értjük, mitől tápanyaghiányos vagy éppen viselkedészavaros, agresszív és hiperaktív szeretett gyermekünk.Na de mit tehetünk, ha mégsem szeretnénk teljes mértékben lemondani az édességekről?
Vagy éppenséggel a gyermekünket szeretnénk meglepni valami finomsággal? Esetleg a nyári nagy melegben ennénk egy finom fagyit, büntetlenül, ami nem tartalmaz mérgeket, allergéneket és olyan dolgokat, amelyek garantáltan negatív hatással vannak a szervezetünkre. Először is készítsd otthon az édességeket, azokban garantáltan nem fogsz csalódni, ráadásul teljes kontroll alatt tarthatod, mi kerül a finomságokba. Iktasd ki az allergéneket és emésztési problémákat okozó összetevőket, mint a:- tejfehérje (kazein)
- tejcukor (laktóz)
- glutén tartalmú gabonák
- túlzott fruktóz (gyümölcscukor) tartalmú gyümölcsöket
- Omega 6-ban gazdag zsírokat (a szív és érrendszeri megbetegedésekért felelősek)
- és természetesen a hozzáadott cukrot vagy cukoralkoholokat
- alacsony cukor, de magas antioxidáns és vitamin tartalmú gyümölcsöket, melyek tele vannak színanyagokkal (flavonoidok) és nagyon pozitív hatással vannak a szervezetre, mint például a bogyós gyümölcsök
- a telített zsírokat, mint például a kókuszolaj
- az összetett szénhidrát tartalmú, lassú felszívódású, alacsonyabb glikémiás terhelésű, de vitamindús keményítő forrásokat, mint például az édesburgonya vagy sütőtök
- próbálj meg egyszerű eljárásokat használni, mint a turmixolás, fagyasztás, vagy akár sütőpapíron történő zsiradékoktól mentes sütés
- válassz igényes alapanyagokat, mint például a minimum 85%-os kakaótartalmú csokoládé
- Laktózmentes
- Tejmentes
- Gluténmentes
- Cukormentes
- Vegetáriánus
- Vegán
- Paleo