Barion Pixel

Miért elengedhetetlen a célok meghatározása? Így lehetsz sikeres vezető!

Légy sikeres a munkában és a magánéletben! Tűzz ki elérhető, de mégis nagyszabású célokat és válj magabiztos vezetővé! Ismerd meg a célkitűzés folyamatát és a vele járó előnyöket egyaránt!

Nem csak egy vezető sikeressé válásának kulcsa a megfelelő célok kitűzésének tudománya. Minden egyes embernek rendelkeznie kellene olyan céllal vagy célokkal, amelynek elérése minden nap hajtja előre. Sokkal egyszerűbb és eredményesebb egy olyan utat követni, amelyet előzőleg már megálmodtál, amelyről tudod, hogy ez az, amit igazán szeretnél. Azonban a reális célok meghatározása nem is olyan könnyű, mint ahogyan azt gondolnánk. 

Rengetegen küszködnek – még vezetőként is – az ideális célok meghatározásával, hiszen nincsenek tisztában sem a mély, belső vágyaikkal, sem a képességeikkel, sem pedig azok összhangba hozatalával. Abban az esetben, ha valóban sikeres, elismert és inspiráló vezető szeretnél lenni, akkor mindenképpen ismerned kell magadat. Csak ezek után leszel képes vezetni egy csapatot, vagy életben tartani egy céget. 

Hogyan indulj el a sikeres vezetővé válás útján?

Egy cél meghatározásának is megvannak a bizonyos lépései, hiszen sokan azért nem képesek elérni céljukat, mert nem megfelelően fogalmazzák meg azokat. Mindenekelőtt érdemes megvizsgálnod a jelenlegi helyzetedet. Tudnod kell azt, hogy honnan indulsz ahhoz, hogy meg tudd határozni azt, hogy melyik irányba menj tovább. Sokszor eltűnsz a mindennapi tennivalókban és problémákban, így az élet egyetlen szeletét ragadod meg és emeled ki.  Pedig látnod kellene az összképet ahhoz, hogy komplexen tudd vizsgálni az életedet. 

Amennyiben nem tudod, hogy mit szeretnél, akkor se ess kétségbe. Adj időt magadnak és jegyzetelj. Mindig írj pár sort magadról, azokról a dolgokról, amelyekkel szeretsz foglalkozni és azokról is, amelyekről álmodozni szoktál. Hidd el, egyszer csak össze fog állni a kép és tudni fogod, hogy mi az, amire teremtettél. 

Hogyan határozz meg elérhető, de mégis nagyszabású célokat?

Céljaid legyenek mindig konkrétak és mozogj a realitás talaján. Ez nem azt jelenti, hogy ne merj nagyot álmodni, de ne állíts magad elé teljesíthetetlennek vélt célokat, hiszen így rengeteg kudarc fog érni az életben. Megfelelő önismeret nélkül ez nem fog menni. Tudd, hogy mire vagy képes és azt is, hogy mi az amit meg tudsz és meg is fogsz tenni érte. Ismerd erősségeidet és fejlesztendő területeidet egyaránt, majd építs ezekre a tulajdonságokra. 

A legkényelmesebb, ha célod mérhető, így sokkal egyszerűbben figyelemmel tudod kísérni a változást. Azt is időben tudni fogod, ha végre elértél a vágyott célhoz. Tűzz ki határidőket magadnak, hiszen így sokkal koncentráltabban tudsz tenni a célod elérése érdekében. Amennyiben nincs egy olyan időtáv, amely alatt teljesíteni szeretnéd a célodat, úgy hamar feledésbe fog merülni az elérése érdekében tett törekvések összessége és a vágyott végeredmény egyaránt.

Miért előnyös, ha van célod?

A célok elengedhetetlenek egy kiegyensúlyozott és sikeres élet megteremtéséhez, hiszen a cél nélküli élet sivárrá és monotonná teheti mindennapjaidat. Mindemellett pedig az önbizalmadat is hatékonyan növelheted a célok kitűzésével, majd pedig azok elérésével, mivel így juthatsz sikerélményhez, így lehetsz büszke magadra és az általad elért eredményekre egyaránt. 

Sokan azonban nem, vagy csak későn döbbennek rá a célok fontosságára. A legtöbben azért nem tűznek ki célokat maguk elé, mert nem tudják, hogy hogyan kell, vagy hogy mik legyenek azok a konkrét célok. Többen pedig félnek attól, hogy trauma éri őket az adott célért tett törekvések kudarcba fulladásával. 

Amennyiben tudod, hogy mi felé haladsz, hogy mi az, amit el szeretnél érni, úgy sokkal jobb vezető fog válni belőled, hiszen magabiztosságod ösztönző lesz munkatársaidra és alkalmazottaidra nézve egyaránt. Egy jó vezető tudja, hogy mit akar és mindent meg is tesz annak érdekében, hogy megvalósítsa álmait.

Mindig az első lépés megtétele a legnehezebb a céljaidhoz vezető úton, azonban tudd, hogy rám számíthatsz! Jelentkezz egyéni mentorprogramomba és hozd ki magadból, valamint életedből a legtöbbet!

Pirner Alma

A szerzőről

Szia, Pirner Alma vagyok. Folyamatosan frissülő blogbejegyzéseimmel inspirállak, hogy megtaláld a saját utadat, és olyan életet élj, amilyet csak szeretnél.

Kategóriák

További bejegyzések a szerzőtől

Életvezetés

Álomból megélhetés. Hogyan valósítsd meg ötletedet?

Mi kell ahhoz, hogy a régóta dédelgetett álmod megvalósuljon? Hogyan tudsz szellemileg felkészülni arra, hogy az ötleted testet öltsön? Légy magabiztos és rettenthetetlen, tűzz ki célokat és könyörtelenül valósítsd meg azokat! Hallgass a szívedre és álmodból könnyen megélhetési forrás válik.

Tovább olvasom
Párkapcsolat

5 tipp, hogyan zárd le tökéletesen az évet

Az ünnepek közeledtével sokszor nem úgy zárjuk az évet, ahogy azt szeretnénk, mert a készülődés lendülete túlságosan elragad minket, és a szeretetteljes, intim, meghitt pillanatok helyét átveszi az év végi stressz. A munkahelyen, valamint a készülődés, menü és ajándék tervezés miatt is. Mert szeretnénk ha minden a lehető legtökéletesebbre sikerülne.

Tovább olvasom