Barion Pixel

Az egészséges életmód elkötelezettjei gyakran kerülnek nehéz helyzetbe, hiszen a legfrissebb kutatási eredmények sokszor cáfolnak rá a korábban rendíthetetlennek hitt táplálkozási ajánlásokra. 

De legyen szó bármelyik új elméletről, vagy akár diétás csodamódszerről, a folyadékfogyasztással kapcsolatos véleményekben jelentős különbséget nem találunk, egyöntetűen képviselik a hidratálás fontosságát.

Nem is csoda, hiszen az egykor biológia órán tanult tények azóta sem változtak: az emberi szervezet jelentős részét víz képezi. Döbbenetes belegondolni, hogy agyunk tömegének csaknem 80%-a víz, de még csontjaink is tartalmaznak vizet.  Sőt, zsírsejtjeink súlyának 1/3 része szintén víz. Ha ez az információ a gyakorlatban nem is változtat a mérleg nyelvén, elméletben máris ledobtunk pár kilót.. ☺

Víz nélkül tehát nincs emberi élet, ez ma megdönthetetlen tény! És tisztában vagyunk azzal is, hogy megfelelő mennyiségű tiszta folyadékra van szükségünk, minden nap. 

De vajon mennyi az ideális napi adag? Vannak, akik rendszerint elfelejtenek inni, és szinte sosem szomjasak, mások viszont egyetlen órát is nehezen bírnak ki folyadékpótlás nélkül. A szomjúságérzetben mutatkozó nagy különbségek okait egy későbbi tudásanyagban részletesen is tárgyaljuk, egyelőre annyit elárulok, hogy a szomjúság mértéke alapvetően nem a szervezet jelentősen különböző mértékű igényeiből fakad. Tény viszont, hogy az életkor, a testtömeg, a fizikai aktivitás, a stressz mértéke és a hőmérsékleti viszonyok mind-mind befolyásolják a szervezet folyadékszükségletét. 

Ha ismerjük ideális testtömegünket, pillanatok alatt kiszámolhatjuk a ránk vonatkozó napi alap-ajánlást. Ugyanis, egy átlagos felnőtt, ideális testtömegéhez mérten, annak 4%-át igényli folyadék formájában, minden nap. Egy 70 kg-os ember esetén ez majdnem 3 liter. Ez a mennyiség nem veszi figyelembe az esetleges extra párologtatást (magas hőmérséklet, stressz, sport), viszont már tartalmazza az étellel elfogyasztott folyadék egy részét. Ha tehát minden nap fogyasztunk elegendő zöldséget, gyümölcsöt és egyéb lédús élelmiszert, folyadékszükségletünk kb. 20%-át már fedeztük is. Vannak persze bizonyos ételek (pl. jelentős mennyiségű Na-ot tartalmazó feldolgozott élelmiszerek) és italok (alkoholt, koffeint tartalmazó típusok), amelyek vizet kötnek meg illetve vonnak el a szervezettől. Összességében tehát, ha gyors kalkulálást szeretnél végezni napi folyadékigényed meghatározása céljából, nem tévedsz sokat, ha ideális testtömeged 4%-át veszed alapul. 

A mennyiség mellett persze legalább annyira fontos a minőség és a folyadék fogyasztásának napi ritmusa is.

Pirner Alma

- holisztikus egészségcoach, nőiesség mentor, az Absolutely Woman alapítója -

A szerzőről

Misszióm, hogy segítsek neked optimalizálni és magasabb szintre emelni az egészségtudatosságodat, életmódodat és produktivitásodat, átformálni a gondolkodásodat, mely által egy teljesebb életet élhetsz.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj az elsők között minden aktualitásunkról, hírünkről és gazdagodj értékes tartalmakkal!

Kategóriák

További bejegyzések a szerzőtől

Életmód

Hidratálj tudatosan!

Az egészséges életmód elkötelezettjei gyakran kerülnek nehéz helyzetbe, hiszen a legfrissebb kutatási eredmények sokszor cáfolnak rá a korábban rendíthetetlennek hitt táplálkozási ajánlásokra.

Tovább olvasom